Dacă ai burtă riști să faci Alzheimer. Ce spun studiile despre legătura dintre cele două

În urma descoperirilor cercetătorii susțin că grăsimea viscerală (cunoscută și ca burtă) duce boala Alzheimer. Află care este legătura.
  • Publicat:
Dacă ai burtă riști să faci Alzheimer. Ce spun studiile despre legătura dintre cele două
Foto: shutterstock

Grăsimea abdominală ascunsă poate crește riscul persoanelor aflate la vârsta a doua să se confrunte cu Alzheimer, arată un nou studiu. În urma descoperirilor făcute de Societatea de Radiologie din America de Nord, cercetătorii au descoperit că grăsimea viscerală (cunoscută și ca burtă), care este adânc ascunsă în cavitatea abdominală și înconjoară organele interne, este asociată schimbărilor din creier cu 15 ani înainte de apariția primelor simptome ale bolii Alzheimer.

„Cercetătorii au analizat datele a 54 de participanți sănătoși, cu vârste între 40 și 60 de ani, cu o medie a indicelui de masă corporală de 32. Participanții au trecut prin măsurători ai insulinei și glicemiei, dar și prin teste de toleranță la glucoză”, a anunțat Societatea de Radiologie din America de Nord în urma unui comunicat de presă, potrivit People.

Volumul grăsimii viscerale a fost măsurat cu ajutorul RMN-ului abdominal. Potrivit studiului, scanarea a fost folosită pentru a examina patologia bolii, cercetătorii concentrându-se pe acumularea de fragmente de proteine între neuronii care duc la boala Alzheimer.

„Deși au fost alte studii care au asociat indicele de masă corporală cu atrofierea creierului sau riscul crescut de demență, niciun studiu anterior nu a asociat un tip specific de grăsime cu boala Alzheimer”, a spus Mahsa Dolatshahi, autor al studiului. „Studii similare nu au investigat rolurile diferite ale grăsimii viscerale și subcutanate, în special privind patolofia amiloidă a Alzheimerului”, a continuat specialistul.

Potrivit Cleveland Clinic, grăsimea viscerală este grăsimea din jurul burții care se regăsește în cavitatea abdominală (burtă) și înconjoară organe importante, inclusiv stomacul, ficatul și intestinele. Acest tip de grăsime este cel mai periculos tip pentru sănătate.

„Secrețiile inflamatorii ale grăsimii viscerale pot duce la inflamații în creier, unul dintre mecanismele care contribuie la dezvoltarea bolii Alzheimer”, a mai spus autorul studiului.

Surse: 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân