Meseriile cele mai expuse riscului de demenţă (STUDIU)

  • Publicat:
Meseriile cele mai expuse riscului de demenţă (STUDIU)
Sursa foto: Shutterstock

Știați că locul de muncă vă poate infuenta starea mentală pe termen lung? Se pare, de pildă, că meseriile care ne stimulează mental scad riscul de demență spre bătrânețe.

Persoanele care prestează munci fizice, mai predispuse să dezvolte demenţă

Oamenii de știință norvegieni susțin că munca fizică grea crește riscul de a dezvoltă demență, conform unui studiu publicat în publicația Science Direct.

Cercetarea arată că, potrivit datelor colectate din 2017 până în 2019 de la 7.000 de persoane, cele care au locuri de muncă solicitante din punct de vedere fizic au cu 15,5% mai multe şanse de a dezvoltă demenţă decât restul participanţilor la studiu.

Lista ocupaţiilor „periculoase” care pot provoca ulterior demenţă include casierii, vânzătorii, personalul medical şi crescătorii de animale.

Un alt studiu apărut în jurnalul medical The BMJ sugerează că persoanele cu locuri de muncă stimulante din punct de vedere mental au un risc mai mic de demență la bătrânețe decât cei cu joburi solicitante fizic.

Un loc de muncă antrenant psihic ar putea reduce riscul de a dezvolta demență

Ca atare, cercetătorii spun că descoperirile lor sugerează că persoanele cu locuri de muncă stimulante din punct de vedere cognitiv au un risc mai scăzut de demență la bătrânețe decât cei cu locuri de muncă nestimulante.

O posibilă explicație a conexiunii dintre un job antrenant și scăderea riscului de demență ar fi că stimularea mentală este legată de niveluri mai scăzute ale anumitor proteine care pot împiedica celulele creierului să formeze noi conexiuni.

Cum ne putem antrena funcția cognitivă?

Ei bine, creierul are capacitatea de învăța și de a se dezvolta toată viața, însă e nevoie să-l antrenezi în mod regulat.

Pentru a ne stimula funcția cognitivă, este importantă alegerea unei meserii/ocupații pe care să o înlesnim cu plăcere, care să ne mențină interesul.

Potrivit specialiștilor de la Școala de Medicină Harvard, indiferent de activitatea pe care o alegem pentru a ne antrena creierul, trebuie să ne asigurăm de trei aspecte deosebit de importante:

  1. activitatea în sine să fie una provocatoare
  2. activitatea să fie complexă
  3. activitatea să fie practicată cu regularitate

Citește și: Demența digitală: ce înseamnă și cum transformă creierul copiilor

Sursă: The Guardian

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being