Meseriile care te pot lăsa surd. Surprinzător ce locuri de muncă apar pe listă!

O expunere îndelungată la zgomote puternice poate duce la pierderea ireversibilă a auzului. Mare atenție!
  • Publicat:
Meseriile care te pot lăsa surd. Surprinzător ce locuri de muncă apar pe listă!
Meseriile care te pot lăsa surd. Surprinzător ce locuri de muncă apar pe listă!

Noile cercetări efectuate de specialiști au scos la iveală faptul că unele zgomote puternice de la locul de muncă pot pune în pericol sănătatea urechii lucrătorilor. Când vine vorba de nivelurile de zgomot, expunerea constantă la ceva care măsoară mai mult de 70 decibeli poate afecta serios auzul. Iată care sunt meseriile care te pot lăsa surd! 

Meseriile care te pot lăsa surd

În ultimii ani, tot mai multe persoane s-au confruntat cu probleme legate de auz. Experții susțin că acest lucru se datorează locului de muncă pe care îl au. Cei mai expuși la zgomote puternice sunt oamenii care lucrează în spitale, construcţii sau în fabrici, acolo unde există utilaje zgomotoase. Așadar, o expunere pe termen lung la zgomote mari poate duce la pierderea totală a auzului.

Sunetele primite de ureche sunt transmise către creier printr-un sistem format din urechea externă, urechea medie şi cea internă. Aici intră cohleea, care are forma unei cochilii de melc. În interiorul acesteia se află un lichid, iar pereţii sunt tapetaţi cu mii de cili.

Atunci când urechea captează un sunet, cilii trimit impulsuri nervoase către creier, care le interpretează ca sunete. Dacă zgomotul este unul puternic, acești cili pot avea de suferit, iar transmiterea sunetelor ar putea fi afectată pentru totdeauna.

Conform specialiștilor de la Boots Hearingcare, sirenele vehiculelor de la serviciile de urgență au înregistrat 114 decibeli, mult peste limita admisă. Limita maximă admisă la locurile de muncă pentru o expunere zilnică este de 87 dB.

Drept urmare, pe primul loc în topul persoanelor care pot rămâne surde sunt cele care muncesc în regim de urgență.

Polițiștii, în topul meseriilor periculoase pentru auz

Pe locul 2 se află ofițerii de poliție, iar pe locul 3 barmanii din cluburile de noapte.

Următorii pe listă sunt lucrătorii de la ambulanță, fermierii, electricienii, lucrătorii de fier, sudori și grădinarii. Surprinzător, și saloane de cosmetică pot fi dăunătoare pentru auzul tău, ocupând locuri fruntașe pe lista locurilor de muncă periculoase.

„Deși nu ați observat un impact negativ imediat asupra auzului de la folosirea unui aspirator sau a uscătorului de păr, pe perioade lungi de timp, acest lucru poate avea efecte negative și poate crește riscul de deteriorare a urechii, cum ar fi tinitusul.”, au notat specialiștii, conform thesun.co.uk. 

Dacă lucrezi în mod constant într-un mediu zgomotos și ești îngrijorat de impactul pe care îl are asupra sănătății urechii tale, discută cu angajatorul despre echipamentul de protecție”, a declarat și audiologul Feraz Ashraf la Boots Hearingcare.

Iată care sunt cele mai zgomotoase meserii, dar totodată și cele mai periculoase pentru auz:

  • Posturile la serviciile de urgență – 114 decibeli
  • Polițiștii – 110 decibeli
  • Barmanii  – 102 decibeli
  • Muncitor în construcții – 99,3 decibeli
  • DJ – 99 decibeli
  • Lucrător pe ambulanță – 97 decibeli
  • Agricultor – 96 decibeli
  • Electrician – 96 decibeli
  • Lucrător la club de noapte – 93 decibeli
  • Sudor – 91 decibeli
  • Grădinar – 85,3 decibeli
  • Coafeză – 75 decibeli.

Citește și: 11 lucruri pe care nu le știai despre creier

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân