Mergeţi periodic la dermatolog dacă aveţi în familie rude cu cancere de piele

Ar trebui ca cei care au avut în familie cazuri de cancer de piele să fie mai atenţi la controlul dermatologic? Categoric, spun experţii. Între 5 şi 10 % dintre toate cazurile de cancer sunt moştenite, o serie de mutaţii în ADN sunt transmise ereditar.
  • Publicat:
Mergeţi periodic la dermatolog dacă aveţi în familie rude cu cancere de piele

Ar trebui ca cei care au avut în familie cazuri de cancer de piele să fie mai atenţi la controlul dermatologic? Categoric, spun experţii. Între 5 şi 10 % dintre toate cazurile de cancer sunt moştenite, o serie de mutaţii în ADN sunt transmise ereditar. Acest lucru este valabil şi pentru cancerul de piele: atât carcinomul – prin sindroame ereditare, cât şi melanomul pot fi transmise peste generaţii.

“Pacienţii care au avut în familie cancer de piele trebuie să rămână atenţi cu pielea lor toată viaţa şi, de asemenea, şi copiii lor. Iată un exemplu, în urmă cu 10 ani am avut o pacientă care a avut un melanom. A fost operată, este în viaţă, este bine. Băiatul ei are 40 de ani şi, deşi a fost informat că trebuie să facă periodic consult, la 6 luni, vine abia acum cu o aluniţă suspectă. Am operat-o şi am dat-o la examen histopatologic şi s-a dovedit a fi un melanom in situ. În perioada asta de 10 ani a fost o singură dată la consultaţie. Din momentul ăsta îi va rămâne întipărit în minte riscul şi pentru el, şi pentru copiii lui şi va veni periodic cu familia la control”, afirmă medicul dermatolog Mihaela Leventer care diagnostichează anual sute de români afectaţi de diverse forme de cancer de piele.

Aşadar, dacă unul dintre părinţi sau un frate a suferit de cancer de piele, riscul este în creştere pentru ceilalţi membri ai familiei. La fel, o persoană care a primit o dată diagnosticul de cancer de piele, are un risc mai mare să mai dezvolte unul. Desigur, nu doar factorii genetici joacă un rol în apariţia cancerului de piele. Să nu uităm că expunerea cronică la ultraviolete favorizează dezvoltarea celor mai comune forme de cancere cutanate.

“Sfatul meu este ca amatorii de vacanţe exotice să-şi facă prieten un dermatolog la care să meargă regulat la control. Şi eu iubesc vacanţele la soare, dar spre deosebire de acum 50 de ani, când stăteam toata vara la plajă, acum, fiind avertizată, prefer protecţia UV. Pe lânga cremele de fotoprotecţie, există ţesături impregnate în substanţe de fotoprotecţie, există costume de neopren care ne protejează dacă facem sporturi în aer liber. Şi dacă ele sunt scumpe, atunci cu siguranţă, există o umbră undeva, care ne poate proteja”, spune dr. Leventer.

Leziunile cutanate periculoase arată uneori banal sau asemănător cu leziuni benigne. În această categorie se încadrează keratozele actinice, considerate leziuni precanceroase, şi care sunt mici pete roz, aspre la palpare dezvoltate pe zone fotoexpuse. Astfel de leziuni trebuie să fie tratate, iar pacientul trebuie să viziteze regulat dermatologul în scop preventiv. Alteori, leziunile cutanate au aspect tumoral şi trebuie diagnosticate corect. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân