Menopauza – când este normal să se declanșeze?

Adoptând un stil de viață echilibrat, bazat pe alimente bogate în vitamine și minerale, o hidratare corespunzătoare și activitate fizică zilnic, pot fi ameliorate simptomele nedorite ale menopauzei și pot ajuta la îmbunătățirea vieții de zi cu zi.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Menopauza - când este normal să se declanșeze?
Menopauza, foto Shutterstock

Menopauza este un proces natural ce poate începe între vârsta de 45 și 55 de ani și se declanșează în momentul în care menstruația nu a mai apărut în decursul a 12 luni consecutive și drept urmare, femeia nu mai poate rămâne însărcinată în mod natural.

Aceste modificări permanente pot veni însoțite de simptome precum bufeuri, dureri articulare sau de cap, tulburări de somn, schimbări de dispoziție sau chiar creștere în greutate. Din fericire, există remedii care pot combate simptomele specifice.

În funcție de stadiul la care se află, menopauza cuprinde trei categorii distincte:

  • Pre-menopauza– În această fază, corpul începe să ofere indicii fizice utile prin care arată începutul procesului de menopauză, care poate dura chiar și ani până la ultima menstruație. O parte din semnele obișnuite includ perioade menstruale neregulate, bufeuri, uscăciune vaginală, tulburări de somn și modificări ale dispoziției, iar acestea reprezintă rezultatul schimbărilor la nivel hormonal.
  • Menopauza –Este un proces normal și natural al corpului în urma căruia perioada menstruală se oprește definitiv și se confirmă în momentul în care o femeie nu a avut menstruație timp de 12 luni consecutive.
  • Post-menopauza –Această fază include întreaga perioadă de după menopauză, în care activitatea ovariană încetează complet. Din cauza scăderii continue a nivelului de estrogen, simptome precum uscăciunea vaginală sau bufeurile pot persista.

Este menopauza o perioadă dificilă pentru femei?

„Deși este un proces natural al organismului, din diverse motive acest subiect este încă prea puțin discutat. Este adevărat, menopauza poate reprezenta o perioadă destul de dificilă pentru femei întrucât se confruntă cu o mulțime de stări noi pe care încearcă să le gestioneze sub o formă sau alta. Din fericire, există o serie de acțiuni pe care femeile le pot include cu ușurință în programul zilnic și care le pot aduce schimbări considerabile în stilul de viață” spune dr. Corina Zugravu, Președinte Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Legumele și fructele proaspete – de folos și pentru femeile la menopauză

Proverbul «suntem ceea ce mâncăm», se aplică perfect în acest caz, iar asta deoarece alimentele pe care le alegem și le includem în meniul zilnic pot contribui la menținerea unui organism sănătos. ”Legumele și fructele proaspete ne pot ajuta să ne refacem mai rapid, datorită nutrienților pe care le conțin. Astfel, într-un moment în care organismul trece printr-o serie de modificări, precum este menopauza, îl putem ajuta să depășească simptomele specifice”, a mai completat dr. Corina Zugravu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân