Fii cumpătat la masa de Paște, altfel ajungi la spital! Care sunt pericolele consumului exagerat de ouă fierte, carne de miel și alcool

21.04.2022
Fii cumpătat la masa de Paște, altfel ajungi la spital! Care sunt pericolele consumului exagerat de ouă fierte, carne de miel și alcool
Sursa foto: Shutterstock

Între Paște fericit și Paște dureros stă doar… o furculiță! Plină cu mâncare, desigur. Știm că v-am tot repetat să fiți cumpătați cu delicatesele de Paște. Dar poate nu am subliniat îndeajuns la ce se poate ajunge.

Ne ajută în acest demers Dr. Oana Bogdana Al-Zaben, Nutriționist-Dietetician. Iată care sunt bolile care „vă pasc” dacă nu „pașteți” cumpătat!

Pancreatita acută – se declanșează în urma consumului de alcool și grăsimi din abundență.

Atacul de gută – dacă ai deja valorile acidului uric peste limita normală, consumul cărnii de animal tânăr stropită cu alcool te poate pune de asemenea în pericol.

Boala de reflux gastroesofagian – apare atunci când mănânci mult și repede deodată, condimentat, cu multă grăsime și prăjeli în exces.

Colecistitaouăle în exces și grăsimile cresc riscul apariției acestei afecțiuni.

Balonarea – indiferent dacă încerci să mănânci mai puțin gras, când depășești cantitățile normale riști să te transformi într-un… ou de Paște gigantic.

Constipație sau diaree – nu doar alimentele consumate, dar și combinațiile nepotrivite sau preparatele complicate, cu multe ingrediente a căror proveniență nu poate fi verificată, duc în această direcție.

Dacă urmezi un regim, Paștele nu trebuie să fie o abatere de la lege. Pentru binele tău, continuă alimentația prescrisă de medic, și anume: dacă ești cardiac nu mânca sărat, dacă ai probleme renale ai grijă cu ouăle și carnea, iar dacă ești diabetic deja știi prea bine, evită zahărul sau cumpără-ți produse speciale.

Așadar, cumpătare, ca să nu dai telefon la Salvare!

Dr. Oana Bogdana Al-Zaben, Nutriționist-Dietetician, Cabinet Medical de Nutriție – NutriMED Cluj-Napoca
Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Simona Fătulescu: ce probleme pot ascunde durerile de genunchi
Recomandări: