Între Paște fericit și Paște dureros stă doar… o furculiță! Plină cu mâncare, desigur. Știm că v-am tot repetat să fiți cumpătați cu delicatesele de Paște. Dar poate nu am subliniat îndeajuns la ce se poate ajunge.
Ne ajută în acest demers Dr. Oana Bogdana Al-Zaben, Nutriționist-Dietetician. Iată care sunt bolile care „vă pasc” dacă nu „pașteți” cumpătat!
Pancreatita acută – se declanșează în urma consumului de alcool și grăsimi din abundență.
Atacul de gută – dacă ai deja valorile acidului uric peste limita normală, consumul cărnii de animal tânăr stropită cu alcool te poate pune de asemenea în pericol.
Boala de reflux gastroesofagian – apare atunci când mănânci mult și repede deodată, condimentat, cu multă grăsime și prăjeli în exces.
Colecistita – ouăle în exces și grăsimile cresc riscul apariției acestei afecțiuni.
Balonarea – indiferent dacă încerci să mănânci mai puțin gras, când depășești cantitățile normale riști să te transformi într-un… ou de Paște gigantic.
Constipație sau diaree – nu doar alimentele consumate, dar și combinațiile nepotrivite sau preparatele complicate, cu multe ingrediente a căror proveniență nu poate fi verificată, duc în această direcție.
Dacă urmezi un regim, Paștele nu trebuie să fie o abatere de la lege. Pentru binele tău, continuă alimentația prescrisă de medic, și anume: dacă ești cardiac nu mânca sărat, dacă ai probleme renale ai grijă cu ouăle și carnea, iar dacă ești diabetic deja știi prea bine, evită zahărul sau cumpără-ți produse speciale.
Așadar, cumpătare, ca să nu dai telefon la Salvare!