MAMA, linie telefonică gratuită pentru femeile care se confruntă cu depresie în timpul sarcinii sau după naștere

  • Publicat:
MAMA, linie telefonică gratuită pentru femeile care se confruntă cu depresie în timpul sarcinii sau după naștere
Foto. Shutterstock

Asociația Happy Minds și Asociația Moașelor Independente lansează, în premieră, la nivel național, o campanie de informare și o linie telefonică de prevenție și suport – MAMA – Maternitate Asistată Mental și Afectiv – special dedicate suportului psiho-emoțional pentru femeile aflate înainte de sarcină, în timpul sarcinii și după sarcină.

Tulburările mintale în timpul sarcinii sau după naștere afectează una din cinci femei

Potrivit celor două organizații, scopul acestei campanii este de a pune în lumină importanța sănătății mintale a mamelor și de a aborda problema des întâlnitei depresii în rândul femeilor pe parcursul maternității. Cele două asociații arată că 1 din 5 femei experimentează tulburări de sănătate mintală în timpul sarcinii sau după naștere, potrivit studiilor recente de specialitate.

La baza acestui proiect stă linia de asistență telefonică gratuită 0374.451.362, operată 24/7 de un grup dedicat de psihologi voluntari pregătiți să ofere suport emoțional și asistență în timpul perioadelor stresante și pline de incertitudine cu care femeile se pot confrunta pe parcursul maternității.

Totodată, apeluri la Serviciul de urgență 112 pot fi redirecționate către helpline ca urmare a parteneriatului existent între depreHUB și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).

Yolanda Crețescu, psiholog: Falsele modele din social media de mame perfecte pun presiune pe femei

În cadrul campaniei MAMA, cele două organizații urmează să lanseze și materiale informative pentru femei, să promoveze rolul tatălui și al familiei în susținerea femeii și importanța unei alimentații sănătoase, printre altele, precum și să organizeze dezbateri cu autoritățile privind strategiile eficiente de prevenție și metodele psihoterapeutice în combaterea depresiei.

Stresul cotidian, falsele modele din social media de mame perfecte, diferențele dintre generații în ceea ce privește abordarea maternității, rolul copilului în familie astăzi și modelul extrem de concurențial de educație pun presiune pe rolul mamei. Nu ajută nici noile constructe familiale unde căsătoria sau familia formată nu mai sunt baza securizantă a unei mame. Apoi, vârsta tot mai înaintată a mamei o face să aibă tot mai multe frici sau exigențe despre cum va fi ca mamă.

Toate aceste detalii ar fi extrem de util să fie descoperite și fixate într-un proces măcar de dezvoltare personală, dacă nu într-unul psihoterapeutic. Nu avem cum să știm ce nu știm! Părinții au nevoie să știe unul de la altul, cu ce vine fiecare în noua familie, ce rol atribuie copilului și care sunt divergențele cu privire la rolul și așteptările față de copil și față de rolul de părinte de la sine și de la celălalt, afirmă Yolanda Crețescu, psiholog și președinta Asociației Happy Minds.

Depresia poate fi tratată!

De asemenea, specialiștii atrag atenția că depresia este o afecțiune medicală care poate fi tratată eficient, cu condiția să cerem ajutor.

Este important să conștientizăm că depresia în timpul sarcinii și depresia postpartum sunt afecțiuni medicale și că există sprijin și tratament disponibile, cum ar fi consilierea, psihoterapia și, în unele cazuri, medicamente prescrise de un medic specialist. Dacă întâmpini simptome de depresie, tu sau o persoană pe care o cunoști, este important să solicitați ajutor de specialitate cât mai curând posibil.

Este esențial să știm că sănătatea noastră mintală este la fel de importantă ca cea fizică, iar campania MAMA își propune să aducă acest lucru în prim-plan. Totodată, campania noastră pune accentul și pe rolul esențial al tatălui și al familiei extinse în păstrarea unei stări de bine mintale pentru mamă. Susținerea partenerului și a familiei reprezintă un factor de bază în depășirea oricărei probleme de sănătate mintală, a declarat Irina Mateescu, moașă, vicepreședintă a Asociației Moașelor Independente.

Care sunt simptomele de depresie 

Suportul psiho-emoțional pentru mamele care suferă de depresie urmărește identificarea simptomelor de:

  • Depresie prenatală

Acest tip de depresie apare în timpul sarcinii și poate fi influențată de schimbările hormonale, stresul, anxietatea legată de sarcină sau alți factori.

Simptomele pot include tristețe persistentă, anxietate, sentimente de vinovăție, pierderea interesului și bucuriei și schimbări ale somnului și apetitului.

  • Depresie postpartum

Această formă de depresie apare după naștere și poate afecta până la 20% dintre femei. Simptomele pot fi similare cu cele ale depresiei prenatale, dar pot include și o intensificare a sentimentelor de tristețe, vinovăție sau de a nu fi o mamă bună.

Depresia postpartum poate afecta capacitatea femeii de a se lega emoțional de bebeluș și de a avea grijă de el.

  • Depresie perinatală

Acest termen include atât depresia prenatală, cât și cea postpartum, acoperind perioada de la concepție până la un an după naștere. Perinatal se referă la perioada înainte și după naștere.

Potrivit Asociației Happy Minds, numărul femeilor care se pregătesc să devină mame, dar care trăiesc și simptome de depresie, a crescut față de anii trecuți. Dintre acestea, 66% au vârste cuprinse între 19 și 28 ani, iar 33% între 29 și 38 ani.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân