Leqembi primește aprobarea FDA pentru încetinirea bolii Alzheimer

FDA a acordat aprobarea definitivă pentru Leqembi, primul medicament conceput pentru a viza boala Alzheimer.
  • Publicat:
Leqembi primește aprobarea FDA pentru încetinirea bolii Alzheimer
Foto: envato

FDA a acordat aprobarea definitivă a medicamentului Alzheimer Leqembi, primul medicament dovedit că încetinește cursul bolii care reduce memoria.

Centrele Medicare și Medicaid au declarat că se va extinde acoperirea medicamentului, lărgind astfel accesul pentru până la un milion de pacienți cu forme precoce ale bolii.

“Acțiunea de astăzi este prima verificare a faptului că un medicament care vizează procesul bolii Alzheimer a arătat beneficii clinice în această boală devastatoare”,  a declarat Teresa Buracchio  directorului Oficiului de Neuroștiință din Centrul de Evaluare și Cercetare a Drogurilor din FDA.

Leqembi, de la producătorii de medicamente Eisai și Biogen, a primit aprobarea în ianuarie, pe baza dovezilor științifice care arată că îndepărtează acumulările de plăci amiloide din creier, care sunt asociate bolii Alzheimer. Din cauza unei decizii anterioare, medicamentul nu a fost utilizat pe scară largă.

Medicamentul a fost aprobat numai pentru persoanele cu forme precoce ale bolii Alzheimer, cele cu insuficiență cognitivă ușoară sau demență ușoară, care s-au confirmat că au plăci amiloide în creier. Dr. Lawrence Honig, profesor de neurologie la Centrul Medical Irving al Universității Columbia, estimează că grupul constituie aproximativ o șesime din cei peste 6 milioane de americani diagnosticați în prezent cu Alzheimer. Pacienții cu forme mai avansate de boală pot să nu beneficieze de medicament, a spus Honig.

Utilizarea medicamentelor anticoagulante a fost asociată cu un număr crescut de hemoragii intracerebrale la pacienții care au luat Leqembi.

De asemenea, este contraindicat la pacienții cu hipersensibilitate gravă la lecanemab-irmb sau la oricare dintre ingredientele sale inactive. Reacțiile adverse pot include angioedem (umflare) și anafilaxie (reacție alergică). Acesta trebuie administrat pacienților cu insuficiență cognitivă ușoară sau cu stadiul de demență ușoară a bolii Alzheimer.

FDA definește boala Alzheimer drept „o tulburare ireversibilă, progresivă a creierului, care afectează peste 6,5 milioane de americani, care distruge încet abilitățile de memorie și gândire și, în cele din urmă, capacitatea de a îndeplini sarcini simple”.

Surse:

https://edition.cnn.com/2023/07/06/ealth/leqembi-alz

http://heimers-fda-approval-medicare/index.html

Urmărește CSID.ro pe Google News
Rebeca Hovachimian - Web-editor
Numele meu este Rebeca Hovachimian și în calitate de studentă în anul II la Facultatea de Jurnalism și Relații Publice, dețin o bază puternică în strategii de comunicare eficiente. Sunt o fire prietenoasă și, de asemenea, cu mentalitate creativă. Îmi propun să mă conectez cu audiențe ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân