Leguma controversată care reduce semnificativ colesterolul

Dacă ți-ai propus să reduci nivelul colesterolului, boabele de soia te-ar putea ajuta în acest sens.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Leguma controversată care reduce semnificativ colesterolul
Foto: shutterstock

Dacă ți-ai propus să reduci nivelul colesterolului, boabele de soia te-ar putea ajuta în acest sens. Cercetările anterioare sugerează că boabele de soia integrate în dietă poate reduce colesterolul, iar un nou studiu arată că ar putea fi la fel de eficiente precum medicația.

În timpul studiului, publicat în jurnalul Antioxidants, oamenii de știință au evaluat 19 tipuri diferite de boabe de soia. Fiecare tip a fost măcinat și oferit participanților sub formă de făină cu intenția de a simula și mima digestia. Astfel, s-a descoperit că două proteine regăsite în boabele de soia reduceau semnificativ colesterolul. Cercetătorii au măsurat apoi absorbția colesterolului LDL (rău) în fiecare caz.

„Am măsurat mai mulți parametri asociați colesterolului și metabolismului lipidic, dar și alți markeri- proteine și enzime- care afectează negativ sau pozitiv metabolismul lipidic”, a spus autorul studiului Dr. Elvira de Meji pentru Medical News Today.

Potrivit studiului, rezultatele sugerează că aceste boabe consumate pot regla colesterolul și homeostazia colesterolului LDL și previne boala aterosclerotică.

Un studiu din 2015 arată că efectele boabelor de soia de reducere a colesterolului LDL sunt mai eficiente atunci când sunt consumate produse integrale comparativ cu produsele procesate din soia”, a mai spus autorul studiului.

Soia este o leguminoasă bogată în proteine, fibre și grăsimi polinesaturate și mononesaturate. De asemenea, este redusă în grăsimi saturate și colesterol.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”