Legătura dintre ingredientul din protecția solară, dietă și riscul de cancer

Într-un studiu realizat pe animale, oamenii de știință au explorat efectele pe care le au dieta și expunerea la benzofenonă-3 asupra riscului de cancer.
  • Publicat:
Legătura dintre ingredientul din protecția solară, dietă și riscul de cancer
Legătura dintre ingredientul din protecția solară, dietă și riscul de cancer

Oamenii de știință au folosit un studiu pe șoareci pentru a explora efectele dietei și a benzofenonei-3 asupra riscului de cancer de sân.

Într-un studiu realizat pe animale, oamenii de știință au explorat efectele pe care le au dieta și expunerea la benzofenonă-3 asupra tumorilor glandelor mamare. Oamenii de știință au descoperit o relație completă între acești factori. Astfel, s-a ajuns la consluzia că expunerea la BP-3, un ingredient comun care se regăsește în protecția solară și alte produse, crește riscul asociat tumorilor glandelor mamare.

Studiul, publicat în jurnalul Oncotarget, are nevoie de mai multe cercetări care să confirme descoperirile și pentru a afla când sunt acestea reproductibile în corpul uman.

Sistemul endocrin și riscul de cancer

BP-3 este un ingredient comun care se regăsește atât în crema cu protecție solară, cât și în alte produse pe care le folosim în rutina de îngrijire. Sistemul endocrin secretă hormoni care joacă un rol important în numeroase funcții ale organismului, motiv pentru care expunerea la aceste substanțe care pot afecta sistemul endocrin poate duce la apariția afecțiunilor de sănătate, printre care și obezitate, diabet, endometrioză, sindromul ovarelor polichistice și cancer de sân.

BP-3 a fost detectat în 96% din populația Statelor Unite în perioada 2003-2012, arată Medical News Today. Un studiu recent arată că o singură aplicare a protecției solare poate ajută la punctul în care BP-3 să devină toxic. Oamenii de știință au găsit o legătură între dietele bogate în grăsime animală saturată și riscul crescut de tumori ale glandei mamare. Într-un alt studiu s-a găsit o relație între estrogen și tumorile glandei mamare, deoarece BP-3 poate afecta nivelul de estrogen.

O relație complexă

Cercetătorii au descoperit o relație complexă între dietă, BP-3 și dezvoltarea tumorilor. Pentru șoarecii care aveau o dietă scăzută în grăsimi, BP-3 oferea protecție împotriva dezvoltării tumorilor epitelile, dar în acelați timp creștea agresivitatea cu care celulele se extindeau. În cazul șoarecilor cărora li se dădea o dietă bogată în grăsimi la perioada pubertății, nu s-au văzut efecte benefice asupra efectelor pe care BP-3 le avea asupra tumorilor epiteliale, ci doar o creștere agresivă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”