Îndulcitorii artificiali, asociaţi creşterii în greutate

Care este până la urmă adevărul din spatele îndulcitorilor artificiali? Iată ce arată un nou studiu.
  • Publicat:
Îndulcitorii artificiali, asociaţi creşterii în greutate
FOTO: pixabay.com / Îndulcitorii artificiali, asociaţi creşterii în greutate

Îndulcitorii artificiali par a fi o alegere ideală atunci când vine vorba de un consum redus de calorii, fără să acumulezi kilograme în plus însă, un nou studiu arată că lucrurile nu stau deloc aşa.

Într-un raport publicat în Jurnalul Asociaţiei Medicale Canadiene, cercetătorii au analizat 37 de studii făcute pe îndulcitorii artificiali pentru a vedea dacă într-adevăr aceştia ajută în privinţa menţinerii greutăţii. Studiile au avut sub observaţie peste 400.000 de persoane pe o perioadă de 10 ani şi au observat că îndulcitorii artificiali nu ajutau participanţii să scadă în greutate. În schimb, observaţiile făcute asupra consumului în timp sugerează că persoanele care consumau cu regularitate îndulcitori artificiali, riscau să se confrunte cu probleme de sănătate precum creşterea în greutate, obezitate, diabet şi boli cardiovasculare.

”Se crede că acolo unde sunt zero calorii, nu există niciun pericol”, spune Meghan Azad, autorul studiului şi profesor al departamentului de pediatrie şi sănătate a copiilor de la Universitatea Manitoba din Canada. ”Această cercetare m-a făcut să apreciez că există ceva mai mult în spatele acestor calorii”.

”Din păcate, calitatea dovezilor care sprijină folosirea îndulcitorilor nu este atât de puternică”, spune Susan Swithers, profesor al departamentului de studii psihologice de la Universitatea Purdue. ”Cred că suntem în acelaşi stadiu în care putem spune că nu ne ajută deloc”.

Aşadar, nu este clar dacă îndulcitorii artificiali sunt sau nu dăunători însă, studiile de observare care asociază îndulcitorii cu problemele de sănătate nu dovedesc că aceştia ar fi responsabili. Alţi factori pot fi asociaţi. De exemplu, persoanele care consumă mai mulţi îndulcitori artificiali ar putea mânca mai multe alimente procesate, asociate riscului crescut de obezitate sau problemelor cardiovasculare.

Pentru că îndulcitorii artificiali au fost asociaţi problemelor de inimă, experţii au câteva teorii în lucru pentru a explica această legătură. Câteva cercetări speculează că îndulcitorii interferează cu microbiomul unei persoane, adică un grup de bacterii necesare absorbţiei de nutrienţi. Consumul regulat de băuturi sau alimente dulci poate produce mai des pofta de dulce.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”