O halbă de bere pe zi crește riscul unei afecțiuni grave, cunoscută ca „boala oamenilor bogați”

Un nou studiu arată că o halbă de bere consumată în fiecare zi crește riscul unei afecțiuni grave, cunoscută și ca "boala oamenilor bogați".
  • Publicat:
O halbă de bere pe zi crește riscul unei afecțiuni grave, cunoscută ca

Când vine vorba de băuturi alcoolice cu beneficii pentru sănătate, de obicei vinul roșu este cel care primește toată atenția. Dar cum rămâne cu beneficiile berii pentru sănătate? Oamenii beau bere într-o formă sau alta din vremuri străvechi.

Consumul moderat de bere poate îmbunătăți sănătatea inimii, în special prin creșterea colesterolului bun din sânge, explică Destini Moody, R.D., fondator al The Athlete’s Dietitian și expert în cadrul grupului Garage Gym Reviews.

„Consumul moderat de bere se poate încadra într-o dietă sănătoasă, dar consumul zilnic nu este recomandat pentru toată lumea, în special celor cu anumite afecțiuni medicale sau celor care iau medicamente care interacționează cu alcoolul”, spune Moody.

O halbă de bere pe zi ar putea crește riscul de gută

Pe de altă parte, alte guri avizate susțin că o bere pe zi ar putea crește riscul de a suferi de gută. Este o afectiune care provoacă durere și umflarea articulațiilor, iar în trecut era considerată „boala regilor” sau „boala oamenilor bogați”.

Potrivit DailMail, monarhi precum regele Henric al VIII-lea și regina Victoria au suferit de această boală, însă aceasta era rară și rezervată persoanelor înstărite care își puteau permite astfel de diete.

Ce este guta?

Guta este un tip artrită care se manifestă prin episoade bruşte de durere şi inflamaţii la nivelul articulaţiilor, în special la degetele de la picioare şi mâini, dar şi la nivelul genunchilor, coatelor sau călcâielor. Mai este numită şi „boala regilor” deoarece în trecut se considera că guta este provocată de consumul excesiv de carne de oaie şi de mied, o băutură fermentată alcoolică făcută numai din miere şi apă.

În realitate, cauza gutei este excesul de acid uric în organism, care determină formarea unor mici cristale ce se depun pe articulaţii şi duc la apariţia simptomelor neplăcute: inflamaţie, durere, febră, dureri musculare şi, uneori manifestări similare unei răceli sau gripe.

Măsuri pentru a preveni crizele de gută

Dacă prezinţi factori de risc ce favorizează instalarea gutei, cum ar fi moştenirea genetică, vârsta înaintată, sexul (bărbaţii sunt mai afectaţi decât femeile), rasa ori alimentaţia bogată în purine şi fructoză, este important să îţi faci periodic analize de sânge pentru determinarea nivelului uric din sânge.

De asemenea, trebuie limitat consumul de alcool (în special berea), care este, la rândul lui, un factor de risc în apariţia gutei.

Alte alimente care trebuie evitate sau consumate cu moderaţie de către persoanele predispuse la apariţia gutei sunt: carnea roşie, sardinele, mezelurile, midiile, alimentele care conţin drojdie, fasolea, lintea, sparanghelul, conopida, ciupercile.

FOTO: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”
Recomandări: