Glicemia crescută, factor de risc în dezvoltarea bolii Alzheimer

În urma scanării activităţii cerebrale a 124 de participanţi, s-a descoperit că nivelurile crescute de zahăr în sânge pot constitui un factor de risc major în apariţia bolilor bătrâneţii.
Glicemia crescută, factor de risc în dezvoltarea bolii Alzheimer

În urma scanării activităţii cerebrale a 124 de participanţi, s-a descoperit că nivelurile crescute de zahăr în sânge pot constitui un factor de risc major în apariţia bolilor bătrâneţii.

Studii anterioare au demonstrate deja că diabetul este factor declanşator al bolii Alzheimer, însă cercetătorii de la Universitatea Arizona au vrut să verifice dacă persoanele cu glicemie crescută, care nu suferă de diabet, sunt expuse aceluiaşi risc.

De menţionat că participanţii aveau vârste între 47-68 de ani, aveau glicemie mare, nu erau diagnosticaţi cu diabet dar prezentau un istoric familial de Alzheimer şi alte tulburări degenerative cauzate de vârstă.

Se pare că zahărul din sânge poate duce la deteriorarea numitor regiuni din creier, responsabile de capacităţile de memorare şi comunicare.

Conform estimărilor date de către Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite, aproximativ 5% dintre americanii cu vârste între 65 şi 74 de ani şi aproape jumătate dintre cei trecuţi de 85 de ani se confruntă cu diverse forme de tulburări cerebrale, printre cauzele cunoscute numărându-se tensiunea arterială crescută, nivelul ridicat de colesterol şi diabetul.

Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Neurology.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Dr. Horia Cioflan: chirurgia robotică în afecțiunile ginecologice