Afinele, fructele care pot întârzia apariţia demenţei

Afinele sunt una dintre cele mai importante surse de vitamina C.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Afinele, fructele care pot întârzia apariţia demenţei

Afinele sunt una dintre cele mai importante surse de vitamina C. O singură porţie oferă 25% din necesarul zilnic de vitamina C, dar şi fibre şi mangan, esenţiale pentru sănătatea oaselor.

Un puternic antioxidant, acest fruct ar putea să reducă şi riscul bolilor cardiovasculare, cancer, iar ultimele studii sugerează că ar putea preveni şi boala Alzheimer.

Afinele sprijină memoria și funcțiile cognitive

O echipă de cercetători de la Universitatea Cincinnati coordonată de dr. Robert Krikorian susţine că antioxidanţii din afine oferă beneficii importante îmbunătăţind memoria şi funcţiile cognitive la adulţii în vârstă. Astfel, consumul de afine ar putea preveni demenţa.

Afinele îşi datorează culoarea antocianinelor, un flavonoid un antioxidant care încetineşte procesul de îmbătrânire, stimulează fluxul sanguin din creier, reduce inflamaţiile şi îmbunătăţeşte transmiterea de informaţii intre celule.

O dietă bogată în fructe şi legume este indiscutabil benefică pentru starea generală de sănătate, dar mulţi cercetători analizează şi testează diferite alimente pentru a vedea dacă ar putea preveni anumite afecţiuni. Studiul derulat de cercetătorii de la Universitatea din Cincinnati a arătat că afinele pot întări capacitatea creierului de a se apăra de boala Alzheimer.

Boala Alzheimer este o afecţiune caracterizată prin demenţă, care de obicei începe cu modificări minime ale memoriei, confuzie, capacitatea de judecată alterată, tulburări de limbaj, de comportament, de personalitate, pierderea abilităţii de a gândi corect şi de a efectua activităţile zilnice, agitaţie, halucinaţii, care devin din ce în ce mai severe şi, în cele din urmă, incapacitante.

În cadrul studiului, cercetătorii a studiat 47 de bărbaţi şi femei care au primit diagnosticul de insuficienţă cognitivă uşoară, adică  aveau mici probleme cu memoria. Aceştia au primit timp de 16 săptămâni fie placebo, fie pastile care conţineau pudră de afine. Medicamentele conţineau echivalentul unei ceşti cu astfel de fructe.

La sfârşitul experimentului, cercetătorii au observat îmbunătăţiri în ceea ce priveşte performanţele cognitive şi funcţiile creierului la subiecţii care au consumat pudra de afine.

Persoanele de vârstă mijlocie ar trebui să aibă în meniu, zilnic, câteva boabe de afine, fie ele congelate sau proaspete.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”
Recomandări: