Fertilizare in vitro subvenţionată de statul român din 2015

Cu ocazia celei dintâi ediţii a Congresului Internaţional de Infertilitate de la Bucureşti, din 27 septembrie 2014, Ministrul Sănătăţii din România, Nicolae Bănicioiu, şi-a exprimat dorinţa ca din 2015 să se reia programul de fertilizare in vitro subvenţionat de stat, întrerupt în ultimii trei ani.
  • Publicat:
Fertilizare in vitro subvenţionată de statul român din 2015

Cu ocazia celei dintâi ediţii a Congresului Internaţional de Infertilitate de la Bucureşti, din 27 septembrie 2014, Ministrul Sănătăţii din România, Nicolae Bănicioiu, şi-a exprimat dorinţa ca din 2015 să se reia programul de fertilizare in vitro subvenţionat de stat, întrerupt în ultimii trei ani.

“Sper că din 2015 va fi reinclus în buget şi redeschis programul prin care Guvernul subvenţionează fertilizările in vitro.

 

Sursa FOTO: Running MediaDar sunt de părere că trebuie să stabilim mult mai atent criteriile de selecţie a clinicilor care vor intra în acest program, pentru a contura cât mai bine proiectul şi a avea şanse de reuşită cât mai mari.

Dorim să asigurăm pacienţilor români aceleaşi condiţii pe care le au pacienţii din ţările Uniunii Europene”, a precizat Nicolae Bănicioiu.

Ministrul şi-a exprimat, de asemenea, dezamăgirea faţă de procentul mic de reuşită al procedurilor de fertilizare in vitro realizate în cursul anului 2011.

Din 1.129 de proceduri s-au născut doar 197 de copii, deci rata de succes a fost de doar aproximativ 15%. 

„Este bine că vom redeschide acest program de subvenţionare FIV, dar trebuie să fim atenţi, pentru ca banii pe care îi alocăm, o sumă considerabilă, să aibă efectele scontate şi să ajungă la acele persoane care au nevoie de el şi care merită. Cifrele din 2011 trebuie îmbunătăţite, şi asta se poate face doar printr-un management foarte bun”, a spus Bănicioiu.

În acest context, lansarea primului program de e-learning de teme de infertilitate este binevenit pentru specialiştii în infertilitate din România, iniţiativă realizată la solicitarea Asociaţiei pentru Reproducere Umană din România, în colaborare cu Clinica Genesis din Atena şi sprijinul Ministerului Sănătăţii din Grecia.

Grecia are o experienţă foarte bună în domeniul fertilizării in vitro, pe care sunt bucuros că pot să ne-o împărtăşească.

E începutul unei prietenii care întrevede rezultate foarte bune”, a spus ministrul Bănicioiu despre colaborarea cu partea elenă.

Specializarea medicilor români aduce, pe lângă îmbunătăţirea serviciilor medicale naţionale, un beneficiu pe plan economic, prin practicarea turismului medical, un fenomen din ce în ce mai des întâlnit în ţara noastră. 

În prezent, România este o destinaţie turistică preferată de străini, în special pentru serviciile stomatologice sau cele de transplant, unde există specialişti foarte bine pregătiţi pe acest domenii, iar costurile sunt semnificativ mai reduse în comparaţie cu alte ţări. 

Programul e-learning durează 9 luni şi se adresează în special medicilor ginecologi. Acest program asigură un nivel înalt de pregătire cursanţilor, îmbinând partea teoretică şi pe cea practică.

Cursaţii se vor putea înscrie în program începând cu data de 10 octombrie, pe platforma care va fi special creată pentru acest lucru pe site-ul Asociaţiei Române pentru Reproducere Umană (www.arru.info).

Partea practică a programului de e-learning se desfăşoară la Atena, la clinica Genesis, una dintre unităţile medicale specializate în fertilizare in vitro şi care are una dintre cele mai mari rate de reuşită din Europa.

Partea teoretică va avea loc online, cursanţii urmând să susţină, săptămânal, teste. 

Taxa de participare este de 1.800 de euro, poate fi plătită în trei rate şi include toate materialele de curs, deplasările şi cazarea.

La sfârşitul programului, cursanţii vor primi un certificat de specializare de la Universitatea din Atena şi de la cea din Bucureşti.

Sursa FOTO: Running Media

„Este un program care în prezent este în Grecia şi în alte ţări, e un program care funcţionează de foarte mult timp şi are rezultate foarte bune. Obiectivul acestui program este să avem o bază de informaţii şi cunoştinţe la fel pentru toţi ca atunci când comunicăm şi avem cazuri să înţelegem acelaşi lucru”, a afirmat dr. Andreas Vythoulkas, directorul executiv al Asociaţiei Române pentru Reproducere Umană.

„Familii din 32 de ţări vin în acest moment în Grecia pentru a apela la procedurile de fertilizare in vitro”, a precizat doctorul Konstantin Pantos, directorul clinicii Genesis din Atena. “Avem foarte mulţi pacienţi şi din România în acest moment, iar prin lansarea programului de e-learning vrem sa ajutăm specialiştii de aici pentru ca la rândul lor să poată ajuta pacienţii care se confruntă cu probleme de infertilitate”, a precizat doctorul Pantos.

Sursa FOTO: Running MediaDe aceeaşi părere este şi Ministrul Sănătăţii din Grecia, Makis Voridis, prezent la conferinţă, care a precizat că „programul de e-learning dintre cele două ţări ne dorim să folosească în final pacienţilor din România şi Grecia  care vor beneficia în felul acesta de medici cu o înaltă experienţă în domeniu.

Văd acest program ca pe un prim pas pe care îl fac cele două ministere ale sănătăţii pentru o foarte bună colaborare în viitor”.

SURSA FOTO: Running Media

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
De ce sunt femeile nervoase?
De ce sunt femeile nervoase?
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân