Femeile sunt expuse zilnic la aproape o mie de substanțe chimice asociate cu cancerul la sân, potrivit unui nou studiu

  • Publicat:
Femeile sunt expuse zilnic la aproape o mie de substanțe chimice asociate cu cancerul la sân, potrivit unui nou studiu

O echipă de cercetători a identificat 900 de substanțe care au fost asociate cu apariția cancerului la sân. Femeile sunt cel mai expuse la aceste chimicale folosite asupra fructelor și legumelor, dar și a produselor cosmetice, cum sunt cremele antirid, șampoanele, vopselele de păr și săpunurile.

Femeile sunt expuse zilnic la aproape o mie de substanțe chimice asociate cu cancerul la sân

Cancerul la sân este cel mai răspândit tip de cancer din SUA, cu aproximativ 240.000 de cazuri diagnosticate în fiecare an. De asemenea, cancerul la sân este al doilea tip de cancer care provoacă decesul în cazul femeilor – numai 30% din femeile care descoperă cancerul în stadii avansate supraviețuiesc mai mult de 5 ani după aflarea diagnosticului.

Oamenii de știință au căutat substanțe care au fost asociate de-a lungul timpului cu dezvoltarea tumorilor mamare la animale.

Aceștia au analizat și substanțe cunoscute pentru activarea producției de estrogen, având în vedere că un nivel ridicat al acestui hormon reprezintă un risc bine cunoscut pentru cancerul la sân.

Specialiștii au realizat o listă cu 922 de chimicale despre care spun că pot crește riscul femeilor de a dezvolta cancer mamar

Lista include pesticidele atrazina și malation, care sunt unele dintre cele mai utilizate în SUA cel puțin. Alte substanțe, precum cicloatul folosit ca erbicid pentru spanac, spirozamina, folosită pentru cereale și simazina, utilizată pentru fructe și legume.

Pesticidele pot crește riscul de cancer prin declanșarea mutațiilor la nivelul ADN-ului celulalr, ceea ce crește riscul că celulele să se dividă incontrolabil.

Printre celelealte substanțe se mai află și chimicale folosite în vopselele de păr (substanța 1,4-Benzenediamină), în produse cosmetice cu retinol sau în săpunuri, șampoane sau spume de ras (octil galatul).

„Este un alt motiv pentru care avem nevoie de unelte mai bune în a prezice ce chimicale ar putea să ducă la apariția cancerului la san, astfel încât să evităm acele expuneri”, spune Dr. Jennifer Kay,medic toxicolog și autoarea studiului.

Tot Dr. Kay a declarat și pentru Daily Mail faptul că scopul cercetării a fost acela de a trage un semnal de alarmă cu privire la răspândirea largă a substanțelor ce cresc riscul de cancer mamar și de a îndemna la acțiune organizațiile răspunzătoare pentru reglementarea folosirii unor astfel de substanțe.

Citește și: În medie, 10 românce sunt diagnosticate zilnic cu cancer mamar

Sursa: Daily Mail

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân