În medie, 10 românce sunt diagnosticate zilnic cu cancer mamar

Rata de diagnostic a cancerului mamar în cadrul clinicii a avut o creştere semnificativă în ultimii cinci ani, perioadă în care, în medie, o femeie a primit aproape zilnic diagnosticul de cancer, faţă de un caz diagnosticat la 3 zile in anul 2012
  • Publicat:
În medie, 10 românce sunt diagnosticate zilnic cu cancer mamar

Conform celui mai recent studiu Donna, Centrul de Excelenţă în Sănătatea Femeii, rata de diagnostic a cancerului mamar în cadrul clinicii a avut o creştere semnificativă în ultimii cinci ani, perioadă în care, în medie, o femeie a primit aproape zilnic diagnosticul de cancer, faţă de un caz diagnosticat la 3 zile in anul 2012. 

Conform studiului, sub 10% dintre paciente au avut sâni perfect sănătoşi, la restul identificându-se leziuni benigne sau maligne. Astfel, au fost identificate 1.105 cazuri de cancer mamar la pacientele care au făcut parte din studiu. Alarmant este faptul că 245 de cancere au fost depistate la femei sub 40 de ani, ceea ce reprezintă un sfert din toate cazurile diagnosticate şi indică faptul că cel mai frecvent cancer la femei apare din ce în ce mai des la vârste tinere.

În ceea ce priveşte prezenţa femeilor la controalele mamare studiul a evidenţiat  faptul că de două ori mai puţine femei cu vârste între 50 şi 59 de ani şi-au controlat sânii, comparativ cu categoria de vârstă 30-39 de ani. Astfel, deşi incidenţa cancerului mamar este mult mai ridicată la vârste înaintate, în România, femeile de peste 50 de ani au mai puţine şanse să depisteze precoce cancerul mamar, din cauza lipsei de educaţie în privinţa controalelor preventive, de rutină. 

„Deşi rezultatele studiului sunt alarmante, vestea bună este că acest tip de cancer foarte des întâlnit la femei, cancerul mamar, poate fi vindecat în proporţie de peste 90% dacă este descoperit în faze incipiente.”, afirmă Dr. Elena Claudia Teodorescu, Doctor în Ştiinţe Medicale. 

În ceea ce priveşte mărimea tumorilor diagnosticate, rezultatele studiului arată că una din cinci formaţiuni a fost diagnosticată in stadiu incipient, având dimensiuni sub 1 cm.  Alte 46% dintre formaţiuni au fost depistate cu dimensiuni între 1 şi 2 cm.

Dintre cancerele mamare depistate, o treime (34%) a fost depistată având dimensiuni de peste 2 cm, ceea ce reprezintă un stadiu de evoluţie mediu sau avansat al cancerului mamar, ca urmare a neefectuării la timp a unui control preventiv, de rutină (screening). Aceste 380 de cazuri cu tumori de peste 2 cm au o şansă de supravieţuire considerabil mai redusă decât cazurile depistate incipient.

Nicio femeie nu ar trebui să lase la voia întâmplării sănătatea sânilor săi, având în vedere că neoplasmul mamar, deşi este cel mai frecvent cancer la femei, este unul dintre puţinele forme de cancer care, atunci când este depistat precoce, poate fi tratat cu succes în aproape toate cazurile. Din păcate, cel mai mare procent dintre pacientele noastre nu îşi fac mamografia sau ecografia mamară de rutină şi ajung la control după ce sesizează apariţia unui nodul mamar sau a altor modificări ale sânului, moment în care şansele de vindecare sunt deja mai mici. ”, adaugă Dr. Elena Claudia Teodorescu. 

Pentru depistarea precoce, ca metodă de screening pentru cancerul mamar pentru toate categoriile de femei (cu risc obişnuit sau crescut de cancer mamar), este unanim acceptată mamografia investigaţia principală de examinare a sânilor la femeile cu vârsta de peste 40 de ani. Este foarte important de menţionat faptul că introducerea mamografiei pentru screening – ul cancerului mamar a dus la scăderea mortalităţii cu peste 30% în ţările în care s-au implementat programe naţionale de screening

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”