Femeile care suferă de endometrioză sunt predispuse genetic la depresie, anxietate și tulburări de alimentație (STUDIU)

  • Publicat:
Femeile care suferă de endometrioză sunt predispuse genetic la depresie, anxietate și tulburări de alimentație (STUDIU)
Sursa foto: shutterstock

O echipă de cercetători de la Yale a făcut o descoperire neașteptată despre endometrioză, citează Psychology Today.

Aceștia au demonstrat că depresia, anxietatea și tulburările alimentare nu sunt doar un rezultat al durerii cronice pe care o generează endometrioza, ci au propriilor mecanisme care stau la baza acesteia.

Endometrioza crește semnificativ șansele de a avea aceste trei afecțiuni psihiatrice

„Nu este surprinzător faptul că a avea o predispoziție genetică la endometrioză ar putea include modificări genetice care afectează și alte zone ale corpului”, explică Hugh Taylor, MD, președinte și profesor de obstetrică, ginecologie și științe ale reproducerii la Școală de Medicină Yale și autor al studiului.

„Endometrioza nu afectează doar pelvisul, ci este o afecțiune care implică întregul organism”, a mai adăugat Hugh Taylor.

Cercetătorii au investigat dacă depresia, anxietatea și tulburările alimentare au fost mai răspândite la persoanele suferinde de endometrioza, ținând cont de durerea cronică, de statului socio-economic, de vârstă, de IMC și de diverse medicamente și afecțiuni comorbide.

„Aceasta este o genă foarte prezentă în multe regiuni ale creierului, precum și în țesutul reproducător feminin, ceea ce este foarte interesant”, spune Dora Koller, PhD, cercetător postdoctoral în domeniul genomicii computaționale.

Endometrioza, o boală greu de suportat cu care se confruntă tot mai multe femei

Endometrioza este o afecțiune extrem de dureroasă și se manifestă printr-o serie largă de simptome, inclusiv dureri pelviene, abdominale sau lombare, sângerări abundente, relații sexuale dureroase, urinare și scaun dureroase, constipație sau diaree, balonare, greață, oboseală și… infertilitate.

„Multă vreme, cercetătorii au crezut că este doar o boală ginecologică – că nu afectează decât reproducerea feminină, astfel încât femeile erau adesea tratate doar atunci când prezentau infertilitate (…) Trebuie să recunoaștem că efectele endometriozei se extind mult dincolo de reproducere”, conchide Dora Koller.

Citește și: Mituri despre endometrioză în care să nu mai crezi

Surse: Psychology Today, National Library of Medicine, Yale School of Medicine

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân