Fasolea din conservă, un pericol pentru stomac! Metoda sigură prin care distrugi toxinele

Aveți grijă când consumați fasolea din conservă. Toxinele nu dispar decât dacă fierbeți fasolea cel puțin 30 de minute.
  • Publicat:
Fasolea din conservă, un pericol pentru stomac! Metoda sigură prin care distrugi toxinele
Foto: Shutterstock

Fasolea din conservă este sursa unui focar de toxiinfecție alimentară în Franța, unde zeci de oameni au ajuns la spital din cauza problemelor digestive, scrie foodsafetynews.com.

Potrivit experților, fasolea din conservă trebuie gătită foarte bine înainte de a fi consumată, pentru că are în compoziție o toxină ce poate determina apariția unor simptome precum diaree, vărsături și dureri abdominale puternice.

Fasolea din conservă trebuie bine gătită înainte de consum

Fasolea din conservă poate conține fitohemaglutină, toxina responsabilă pentru probleme digestive.

Simptomele toxiinfecției pot apărea la scurt timp după consum și se rezolvă se obicei de la sine. Dar în cazul persoanelor sensibile sau care consumă o cantitate mai mare din această toxină pot apărea complicații care necesită spitalizare.

Mai multe zeci de persoane au fost evaluate după ce au consumat fasole la conservă insuficient gătită. Acestea au raportat că au început să aibă stări de greață, vărsături, crampe și dureri abdominale puternice în urma consumului de fasole.

Inițial s-a suspectat toxiinfecția cu Clostridium perfringens, dar această bacterie nu a fost identificată în mostrele de laborator și simptomele digestive au apărut în primele 24 de ore (un timp prea scurt de incubație), motiv pentru care s-a renunțat la această ipoteză.

Ulterior, experții au identificat cauza, și anume prezența fitohemaglutinei în fasolea din conservă. Această lectină nu este distrusă decât atunci când fasolea este fiartă timp de cel puțin 30 de minute.

De asemenea, se recomandă aruncarea lichidului din conservă și clătirea temeinică a boabelor de fasole sub jet puternic de apă rece, timp de câteva minute, pentru a reduce riscul de toxiinfecție.

Un raport publicat acum ceva timp în jurnalul Toxins a concluzionat că sunt necesare noi metode de testare a conservelor în vederea identificării toxinelor care pot cauza gastroenterită.

Ce alte alimente conțin lectine și impactul lor asupra sănătății

Lectinele sunt componente ale plantelor pe care acestea le secretă pentru a se apăra, dar sunt mai greu de descompus de către organismul uman, de aceea pot crea o serie de probleme de sănătate.

Lectinele se găsesc în cartofi, cereale, roșii, ardei, goji, vinete, orez brun, fasole, linte, caju, alune, semințe de chia, dar și în quinoa, amarant sau hrișcă.

Persoanele care consumă aceste alimente se pot confrunta cu disconfort abdominal. De asemenea, pot cauza inflamații, afectează imunitatea, organele interne, articulațiile și pot favoriza apariția artritei reumatoide, a tiroiditei Hashimoto, a diabetului și bolii coronariene.

Citește și:  Dr. Cezar: este bine sau nu să mâncăm lactate? Ce părere are și despre lectine!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: