Este legată constipația de riscul de boli de inimă? Iată ce spun experții

  • Publicat:
Este legată constipația de riscul de boli de inimă? Iată ce spun experții

Probabil știi și înțelegi ce înseamnă constipația pentru sănătatea stomacului și alegerile alimentare, dar poate nu te-ai gândit cum, sau dacă, aceasta ar putea afecta sănătatea inimii tale.

Se pare că unele cercetări sugerează că și constipația este asociată cu un risc crescut de atac de cord. Aceste date pot părea îngrijorătoare în condițiile în care, doar în America, cel puțin 2,5 milioane de oameni ajung anual la medic pentru constipație, conform Cleveland Clinic.

Înainte să intri în panică, experții au multe de clarificat cu privire la acest subiect. Iată ce cred ei despre legătura dintre cele două probleme și ce mai trebuie să știi despre ele:

Relația dintre mișcările intestinale și problemele de inimă

„Dacă mi-ai spune, ‘Oh, cineva este constipat, o să aibă un atac de cord’… probabil ți-aș spune că nu cred că există suficiente dovezi pentru asta”, a explicat pentru huffpost.com Dr. Andrew Freeman, cardiolog la National Jewish Health din Denver.

Poți găsi o corelație între constipație și atacuri de cord în cercetare, dar nu există în prezent dovezi ale cauzalității, a remarcat Freeman. Cu alte cuvinte, nimeni nu poate spune în mod cert: constipația te expune la riscul de atac de cord.

De exemplu, autorii unui studiu publicat în Scientific Reports în iulie au descoperit o asociere între constipație și riscul de hipertensiune arterială, accident vascular cerebral și atac de cord. Dar voluntarii studiului nu erau evaluați pentru constipație. Participanții se aflau, de fapt, în spital pentru alte motive, a subliniat Dr. Anum Saeed, cardiolog la UPMC Heart and Vascular Institute din Pittsburgh.

„Este ceva legat de obiceiurile lor de viață? Sau au ei alți factori de risc care determină creșterea predispoziției la boală cardiovasculară?” a spus Saeed. „Putem spune direct că, da, dar este din cauza constipației? Nu putem răspunde la această întrebare cu aceste studii.”

„Aceasta este doar o asociere, doar un semnal mic care necesită studii adecvate pentru a urmări și a vedea dacă semnalul este real sau nu”, a adăugat medicul. 

Ce ar putea spune constipația despre sănătatea ta generală

„Cred că modul în care aș privi acest lucru este că starea generală a corpului și sănătatea intestinului sunt strâns legate de o varietate întreagă de probleme de sănătate”, a spus Freeman.

„Dacă ești o persoană care nu face multă mișcare și consumă alimente foarte procesate, este posibil să nu ai deseori scaune regulate. Acestea sunt, de asemenea, factori de risc pentru boli de inimă și accident vascular cerebral. Așadar, problema nu ar putea fi lipsa mișcărilor intestinale, ci mai degrabă obiceiurile de viață care cauzează aceste probleme”, a remarcat Freeman.

„Cu toate acestea, efortul depus în timpul constipației poate fi periculos pentru anumite persoane. Unele cercetări au observat că efortul depus în timpul constipației poate fi un factor de risc cardiovascular și asta nu este greșit”, a explicat Freeman.

„Când oamenii fac efort, le poate crește mult tensiunea arterială”, a spus Freeman. „Și vă puteți imagina că dacă sunteți o persoană relativ în vârstă sau fragilă și sunteți constipat și faceți un efort semnificativ pentru a face o mișcare intestinală, tensiunea arterială ar putea să crească și cu 50, 60, 70 de puncte, ceea ce ar putea fi suficient pentru a provoca daune în unele cazuri.”

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân