Dr. Michael Mosley: Exercițiile fizice ar putea crește eficiența unui vaccin anti-COVID

  • Publicat:
  • Actualizat:
Dr. Michael Mosley: Exercițiile fizice ar putea crește eficiența unui vaccin anti-COVID

Să te menții în formă în perioada pandemiei nu este un lucru ușor. Nu e de mirare de ce un studiu recent a dezvăluit că două treimi dintre noi au devenit mai puțin activi de când a început pandemia de COVID-19. Asta deși exercițiile fizice sunt vitale pentru a ne menține sistemul imunitar la cote maxime.

Medicul Michael Mosley a amintit, într-o opinie pentru Daily Mail, despre importanța sportului pentru o viață sănătoasă, pentru că acesta promovează scăderea în greutate, luptă cu infecțiile și ar putea face ca viitorul vaccin anti-COVID să funcționeze mai bine.

Un studiu din 2019, publicat în Journal of Sport and Health Science, de exemplu, a scos la iveală că exercițiile fizice regulate stimulează nivelurile de celule imunitare, ajutând astfel organismul să lupte mai bine împotriva infecțiilor.

Chiar dacă zilele friguroase nu ne îndeamnă să ieșim să ne plimbăm, să alergăm sau să mergem cu bicicleta, există o formă importantă de exerciții pe care putem face acasă, fără vreun echipament special. Mosley menționează aici exercițiile de rezistență.

Exercițiile fizice de rezistență care activează toate grupele majore de mușchi

Studiile au demonstrat că exercițiile de rezistență – care se concentrează pe creșterea rezistenței – nu ajută doar mușchii și să ne menținem greutatea, dar crește, de asemenea, componente importante ale sistemului nostru imunitar,  cum sunt celulele  T, care luptă împotriva infecției.

Acestea ar putea inclusiv să crească eficiența unui vaccin împotriva coronavirusului: un studiu din California a arătat că voluntarii sănătoși care au făcut exerciții de 15 minute pentru brațe și umeri , folosind benzi elastice de rezistență, au avut un răspuns imun mult mai puternic după ce au fost vaccinați împotriva gripei decât un grup de control care nu a făcut sport.

Dr. Michael Mosley spune că și-a creat o rutină de dimineață ce constă în câteva minute de flotări, genuflexiuni, abdomene, fandări și statul în poziția plank. Această combinație de exerciții antrenează toate grupele musculare majore.

Exercițiile fizice efectuate regulat scad șansele de infarct

Într-un studiu recent la care au participat mai mult de 1.000 de pompieri, cercetătorii au descoperit că cei care au reușit să facă 40 de flotări cel puțin aveau de 20 de ori mai puține șanse să sufere un infarct în următorii 10 ani, în comparație cu cei care puteau face doar câteva flotări.

Alte exerciții de rezistență pe care toată lumea ar trebui să încerce să le facă regulat sunt genuflexiunile. Combinarea flotărilor cu genuflexiunile va întări mușchii abdominali și lombari, astfel că vor exista mai puține șanse să suferim de dureri de spate.

Michael Mosley amintește că sportul trebuie început gradual și exercițiile trebuie efectuate corect, iar pentru asta internetul poate fi de ajutor, prin videoclipurile de pe youtube sau articole din domeniu.

Medicul amintește că aceste exerciții ajută și la obținerea unui echilibru mai bun, care odată cu îmbătrânirea începem să ni-l pierdem.

Pentru a vedea cât de bine stăm cu echilibrul, Mosley recomandă testarea prin statul într-un picior timp de 10 secunde cu ochii închiși. Dacă reușim să stăm fără să punem și celălalt picior jos și fără să cădem, avem un echilbru bun.

Un mod prin care ne putem îmbunătăți echilibrul este yoga.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân