Dorința de a consuma doar mâncare „curată” se poate transforma într-o boală gravă, avertizează specialiștii

  • Publicat:
Dorința de a consuma doar mâncare „curată” se poate transforma într-o boală gravă, avertizează specialiștii

Ortorexia este obsesia de a mânca ”curat”, în baza unui set de reguli trasate, explică Jennifer Gaudiani, medic specialist în tulburări de alimentație și fondator și director medical al Gaudiani Clinic din Denver, pentru CNN.

Potrivit unui studiu recent, 3/10 oameni prezintă semne de ortorexie.

Ortorexia: ce este, cum ne afectează

Ortorexia este o tulburare de alimentație care se caracterizează prin obsesia patologică de a consuma numai alimente sănătoase și care, deși nu se află încă în Manualul de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mintale  (DSM) al Asociației Americane de Psihiatrie, afectează un număr tot mai mare de pacienți, potrivit specialiștilor din domeniul medical.

Tulburarea trece de cele mai multe ori neobservată căci este asociată cu dorința de a trăi sănătos, de a avea un stil de viață și o dietă sănătoasă, trezind din această pricină chiar admirație.

„Tulburările de alimentație au de multe ori o bază comună: o predispoziție genetică combinată cu factori de mediu”, explică Jennifer Rollin, terapeut și fondatoare a Centrului pentru Tulburări de Alimentație din Rockville, Maryland.

Potrivit acesteia, de cele mai multe ori, tulburarea se învârte în jurul unui set de reguli stricte în ceea ce privește calitatea alimentelor, numărul de calorii sau ingredientele din conținutul produselor de consum.

Optarea pentru un astfel de set de reguli rigide specifice ortorexiei poate fi costisitoare și deloc potrivită, avertizează specialiștii. Mai mult, în timp, poate deveni chiar periculoasă, ortorexia putând lua formă altor alte afecțiuni, precum bulimie și anorexie.

„Dacă ești o persoană care vrea doar să trăiască o viață echilibrată, socială, conectată, regulile ortorexiei te pot izola de ceilalți membri ai societății, pentru că ajungi să refuzi oportunitățile de a mânca cu alți oameni pentru că ei nu urmează aceleași reguli ca tine. Prin urmare, spui nu, iar lumea ta socială poate să se prăbușească și să devină destul de mică”, spune Jennifer Guadani.

Citește și: Dr. Mihaela Bilic: despre ortorexie şi fobia de alimente VIDEO

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”
Recomandări: