Donezi 1 euro şi poţi salva viaţa unui bolnav de leucemie

Asociaţia Română ÎmpotrivaLeucemiei (ARIL) lansează Campania de strângere de fonduri pentru dotarea Laboratorului secţiei de hematologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) cu un flowcitometrunou, proiect în valoare de circa 200.000 de euro.
  • Publicat:
Donezi 1 euro şi poţi salva viaţa unui bolnav de leucemie

Asociaţia Română Împotriva Leucemiei (ARIL) lansează Campania de strângere de fonduri pentru dotarea Laboratorului secţiei de hematologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) cu un flowcitometrunou, proiect în valoare de circa 200.000 de euro.

Flowcitometrul este cel mai exact instrument de diagnosticare pentru cancerul sangvin, cunoscut la ora actuală, toate marile centre hematologice din lume având astfel de aparate în componenţa laboratoarelor.

“Este nevoie de 200.000 de oameni care să doneze câte 5 lei (echivalentul aproximativ al unui euro) şi în felul asta vom reuşi să strângem aceşti bani şi să cumpărăm aparatul, prin care nnual aproape 10.000 de bolnavi de leucemie vor putea primi un diagnostic corect, detaliat şi rapid”, a declarat Monica Bunaciu, preşedinta ARIL.

Aproximativ 90% din cazurile de leucemie se înregistrează la adulţi, iar, la nivel mondial, unul din patru oameni poate dezvolta pe parcursul vieţii o formă de cancer.

„Flowcitometrul este un aparat de înaltă performanţă, prin care putem să analizăm starea celulelor. Aceste boli hematologice sunt cauzate de malignizarea celulelor. Pentru a putea identifica patologiile, trebuie să facem o analiză modernă, la nivel celular. Personal, lucrez cu un aparat construit înainte de anul 2000, vechi de 14 ani, care a fost conceput acum mai bine de 20 ani. Este evident că trebuie înlocuit cu un aparat ce trebuie să corespundă cerinţelor actuale”, a explicat Horia Bumbea, medic hematolog primar, vicepreşedinte al Asociaţiei de Citometrie din România.

În România, la ora actuală, există numai câteva astfel de aparate performanţe, care sunt menite să deservească toţi bolnavii de cancer sangvin, fie adulţi sau copii. În situaţia actuală, cu mii de bolnavi de leucemie anual, acest număr este total insuficient.

Tocmai de aceea, ARIL va organiza cu sprijinul Primăriei Otopeni în data de 4 decembrie 2013, ora 18:30, la Centrul Cultural “Ion Manu” (Otopeni), primul eveniment din cadrul campaniei. Este vorba despre Spectacolul caritabil „Alice în ţara minunilor”, care va fi susţinut de copiii de la Şcoala de dans şi actorie Ec ART Studio.

În preambulul evenimentului, în foaierul centrului cultural, va fi organizată, de asemenea, şi o expoziţie de desene, donate de care elevi ai claselor IV-VII ale şcolilor din Otopeni şi Periş. Desenele vor fi scoase la licitaţie pentru sume care pornesc de la 5 lei.

Până în prezent, în 2013, la nivel mondial, s-au înregistrat 48.610 de cazuri noi de leucemie, dintre care 23.720 s-au soldat cu deces. Potrivit statisticilor întocmite anul trecut, România ocupă locul 10 în rândul statelor europene în cazul incidenţei cancerului. Rata îmbolnăvirilor avansează cu 0,1% în fiecare an, trendul crescător fiind identificat în ultimii zece ani.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”