Doar 5% din populaţie se spală corect pe mâini

Concluzia apare în urma unui experiment realizat de specialiştii de la Universitatea Michigan, care au monitorizat aproape 4.000 de persoane în diferite locaţii frecventate în timpul liber. Mai exact, studenţii care au făcut parte din echipa de cercetare au stat cu ochii pe cei care mergeau la toaletele din restaurante şi au constatat că doar 5% dintre aceştia se spală corect pe mâini, adică folosesc săpun şi se curăţă timp de 15-20 de secunde - perioadă recomandată de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite
13.06.2013
Doar 5% din populaţie se spală corect pe mâini

Concluzia apare în urma unui experiment realizat de specialiştii de la Universitatea Michigan, care au monitorizat aproape 4.000 de persoane în diferite locaţii frecventate în timpul liber.


Mai exact, studenţii care au făcut parte din echipa de cercetare au stat cu ochii pe cei care mergeau la toaletele din restaurante şi au constatat că doar 5% dintre aceştia se spală corect pe mâini, adică folosesc săpun şi se curăţă timp de 15-20 de secunde – perioadă recomandată de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite.

În schimb, majoritatea oamenilor stau doar 6 secunde cu mâinile sub jetul de apă şi nici nu folosesc săpun sau îl folosesc în cantităţi greşite.

De asemenea, studiul realizat a mai scos la iveală că bărbaţii sunt cei mai leneşi la această materie, pierzând bătălia cu sexul frumos în lupta cu mâinile murdare.

O posibilă scuză pentru cei care au picat testul bunelor maniere ar putea consta în faptul că unele toalete sau chiuvete murdare ar fi putut influenţa decizia celui care le foloseşte.

În lista afecţiunilor grave cauzate de mâinile murdare, amintim: infecţiile respiratorii, diareea infecţioasă, hepatita A, infecţia cu diferite bacterii extrem de periculoase (salmonella, escherichia coli, Cryptosporidium) sau meningita.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Platou de post rapid de făcut și foarte sănătos
Recomandări: