Doar 5% din populaţie se spală corect pe mâini

Concluzia apare în urma unui experiment realizat de specialiştii de la Universitatea Michigan, care au monitorizat aproape 4.000 de persoane în diferite locaţii frecventate în timpul liber. Mai exact, studenţii care au făcut parte din echipa de cercetare au stat cu ochii pe cei care mergeau la toaletele din restaurante şi au constatat că doar 5% dintre aceştia se spală corect pe mâini, adică folosesc săpun şi se curăţă timp de 15-20 de secunde - perioadă recomandată de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite
  • Publicat:
Doar 5% din populaţie se spală corect pe mâini

Concluzia apare în urma unui experiment realizat de specialiştii de la Universitatea Michigan, care au monitorizat aproape 4.000 de persoane în diferite locaţii frecventate în timpul liber.


Mai exact, studenţii care au făcut parte din echipa de cercetare au stat cu ochii pe cei care mergeau la toaletele din restaurante şi au constatat că doar 5% dintre aceştia se spală corect pe mâini, adică folosesc săpun şi se curăţă timp de 15-20 de secunde – perioadă recomandată de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite.

În schimb, majoritatea oamenilor stau doar 6 secunde cu mâinile sub jetul de apă şi nici nu folosesc săpun sau îl folosesc în cantităţi greşite.

De asemenea, studiul realizat a mai scos la iveală că bărbaţii sunt cei mai leneşi la această materie, pierzând bătălia cu sexul frumos în lupta cu mâinile murdare.

O posibilă scuză pentru cei care au picat testul bunelor maniere ar putea consta în faptul că unele toalete sau chiuvete murdare ar fi putut influenţa decizia celui care le foloseşte.

În lista afecţiunilor grave cauzate de mâinile murdare, amintim: infecţiile respiratorii, diareea infecţioasă, hepatita A, infecţia cu diferite bacterii extrem de periculoase (salmonella, escherichia coli, Cryptosporidium) sau meningita.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”