De ce trebuie evitată folosirea deodorantului în timpul sarcinii

Gravidele sunt sfătuite să evite expunerea la ftalaţi, o substanţă chimică folosită frecvent în compoziţia vopselelor, a produselor cosmetice şi a materialelor plastice, deoarece riscă să nască premature, sugerează un studio publicat în Jurnalul Asociaţiei de medicină americane (JAMA).
  • Publicat:
  • Actualizat:
De ce trebuie evitată folosirea deodorantului în timpul sarcinii

Gravidele sunt sfătuite să evite expunerea la ftalaţi, o substanţă chimică folosită frecvent în compoziţia vopselelor, a produselor cosmetice şi a materialelor plastice, deoarece riscă să nască premature, sugerează un studiu publicat în Jurnalul Asociaţiei de medicină americane (JAMA).

Pentru a determina nivelul de reziduuri de ftalaţi, cercetătorii au examinat peste 480 de femei, dintre care 130 născuseră prematur ulterior, de la care au prelevat eşantioane de urină în timpul sarcinii, iar rezultatele obţinute indică o legătură evidentă între expunerea la ftalaţi pe parcursul sarcinii şi naşterea prematură.

„Cauzele naşterii premature nu sunt foarte bine cunoscute şi, ce este şi mai alarmant, este faptul că numărul acestor cazuri este din ce în ce mai crescut”, afirmă Sarah Robertson, specialist la Institutul Robinson din Australia.

Acest studiu pare să elucideze misterul naşterilor premature prin prisma faptului că expunerea la aceste substanţe poate slăbi foarte mult sistemul imunitar al gravidei şi, astfel, sarcina nu poate fi dusă la termen iar fătul suferă diverse probleme de sănătate din cauza complicaţiilor survenite.

Cu toate acestea, ftalaţii singuri nu explică naşterile premature, ci s-ar putea alătura altor factori, precum o infecţie, stresul sau un regim alimentar nepotrivit, susţine unul dintre autorii studiului.

Studii precedente mai arată că ftalaţii pot creşte semnificativ riscul de cancer de sân şi afecţiuni ale glandei tiroide.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”