De ce sunt bărbaţii mai afectaţi decât femeile de noul coronavirus COVID-19

Specialiştii au descoperit de ce sunt bărbaţii mai expuşi riscului de deces din cauza infecţiei cu noul coronavirus în comparaţie cu femeile.
25.02.2020
De ce sunt bărbaţii mai afectaţi decât femeile de noul coronavirus COVID-19

Datele Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor arată că bărbaţii au o rată de mortalitate cauzată de infecţia cu COVID-19 de 2,8%, în comparaţie cu doar 1,7% în cazul femeilor. De ce această diferenţă? Experţii cred că fumatul ar putea fi una dintre cauze. Rate de mortalitate mai mari în rândul bărbaţilor au fost semnalate şi în cazul infecţiilor cu SARS, MERS sau cu virusul gripei spaniole din 1918, care a ucis peste 50 de milioane de oameni la nivel mondial.

 

Anumiţi factori pot influenţa rata de mortalitate în cazul sexului masculin, sunt de părere specialiştii, iar aceştia pot fi biologici sau care ţin de stilul de viaţă.
Se pare că bărbaţii afectaţi de noul coronavirus ar avea sistemul imunitar mai slăbit decât femeile, ceea ce le reduce capacitatea de a lupta cu această infecţie.

„Am observat acest tipar la multe infecţii virale ale tractului respirator – bărbaţii sunt mult mai sensibili, femeile sunt mai puternice”, a declarat Sabra Klein, medic infecţionist la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

De asemenea, femeile se pare că au un răspuns imun mai puternic la vaccinul gripal, ceea ce le protejează mai bine de infecţiile virale.

Însă această trăsătură este o armă cu două tăişuri. Din cauza acestui răspuns imun, femeile sunt mai susceptibile să dezvolte boli autoimune, precum artrită reumatoidă sau lupus – peste 80% din persoanele cu boli autoimune sunt femei.

Pe de altă parte, bărbaţii pot fi mai expuşi riscului de complicaţii cauzate de infecţia cu noul coronavirus şi ca urmare a stilului de viaţă nu tocmai sănătos: fumat, consum de alcool, alimentaţie dezechilibrată.

În China fumează 316 milioane de persoane, adică aproape o treime din numărul total al fumătorilor la nivel mondial, însă doar 2% dintre chinezoaice au acest viciu.

În plus, bărbaţii chinezi au un risc mai crescut de diabet de tip 2, boli pulmonare obstructive cronice şi hipertensiune decât femeile, acestea crescând riscul de complicaţii cauzate de infecţia cu COVID-19.

Sursa: nytimes.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Anevrismul de aortă ascendentă: simptome și tratament