De ce estrogenul este un hormon de care şi bărbaţii au mare nevoie?

Pentru că, sunt de părere specialiştii, un nivel scăzut din acest hormon ar putea duce la apariţia unor simptome specifice menopauzei, de data aceasta la bărbaţi. Aceste simptome includ creşterea în greutate şi pierderea poftei de sex. Până în prezent, aceste simptome erau puse pe seama nivelului scăzut de testosteron, principalul hormon masculin, care duce la dezvoltarea trăsăturilor masculine şi care conferă bărbatului vitalitatea şi aspectul musculos specific domnilor.
  • Publicat:
De ce estrogenul este un hormon de care şi bărbaţii au mare nevoie?

Pentru că, sunt de părere specialiştii, un nivel scăzut din acest hormon ar putea duce la apariţia unor simptome specifice menopauzei, de data aceasta la bărbaţi. Aceste simptome includ creşterea în greutate şi pierderea poftei de sex.
Până în prezent, aceste simptome erau puse pe seama nivelului scăzut de testosteron, principalul hormon masculin, care duce la dezvoltarea trăsăturilor masculine şi care conferă bărbatului vitalitatea şi aspectul musculos specific domnilor.

Studiul realizat de oamenii de ştiinţă din Statele Unite a constat în monitorizarea a 400 de voluntari de sex masculin, cu vârste cuprinse între 20 şi 50 de ani, care au făcut lunar o injecţie pentru reducerea temporară a nivelului de testosteron din corp. Astfel, după 4 luni de la experiment, cercetătorii au sesizat că forţa şi masa musculară au fost influenţate de această scădere a cantităţii de testosteron, în timp ce indicele de masă corporală şi libidoul sunt într-o strânsă legătură cu cantitatea de estrogen din organismul bărbatului.

Un alt experiment, de această dată pe animale de laborator, sugerează că nivelul scăzut de testosteron, fenomen specific odată cu înaintarea în vârstă a bărbaţilor, este asociat cu un risc crescut de sensiblitate musculară şi osoasă, mobilitate scăzută, boli de inimă, apariţia tulburărilor de gândire şi multe alte probleme de sănătate, în timp ce lipsa estrogenului se poate manifesta prin predispoziţia de a acumula kilograme şi prin pierderea interesului pentru sex, ceea ce duce la o concluzie firească: un echilibru în toate.

Cu alte cuvinte, specialiştii sunt de părere că şi bărbaţii ar trebui să beneficieze de terapie hormonală, însă sunt aşteptate cercetări viitoare mai coerente şi mai bine puse la punct pentru a se stabili cu exactitate rolul şi nivelul optim al acestor hormoni în menţinerea stării de sănătate a bărbaţilor.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”
Recomandări: