De ce estrogenul este un hormon de care şi bărbaţii au mare nevoie?

Pentru că, sunt de părere specialiştii, un nivel scăzut din acest hormon ar putea duce la apariţia unor simptome specifice menopauzei, de data aceasta la bărbaţi. Aceste simptome includ creşterea în greutate şi pierderea poftei de sex. Până în prezent, aceste simptome erau puse pe seama nivelului scăzut de testosteron, principalul hormon masculin, care duce la dezvoltarea trăsăturilor masculine şi care conferă bărbatului vitalitatea şi aspectul musculos specific domnilor.
18.09.2013
De ce estrogenul este un hormon de care şi bărbaţii au mare nevoie?

Pentru că, sunt de părere specialiştii, un nivel scăzut din acest hormon ar putea duce la apariţia unor simptome specifice menopauzei, de data aceasta la bărbaţi. Aceste simptome includ creşterea în greutate şi pierderea poftei de sex.
Până în prezent, aceste simptome erau puse pe seama nivelului scăzut de testosteron, principalul hormon masculin, care duce la dezvoltarea trăsăturilor masculine şi care conferă bărbatului vitalitatea şi aspectul musculos specific domnilor.

Studiul realizat de oamenii de ştiinţă din Statele Unite a constat în monitorizarea a 400 de voluntari de sex masculin, cu vârste cuprinse între 20 şi 50 de ani, care au făcut lunar o injecţie pentru reducerea temporară a nivelului de testosteron din corp. Astfel, după 4 luni de la experiment, cercetătorii au sesizat că forţa şi masa musculară au fost influenţate de această scădere a cantităţii de testosteron, în timp ce indicele de masă corporală şi libidoul sunt într-o strânsă legătură cu cantitatea de estrogen din organismul bărbatului.

Un alt experiment, de această dată pe animale de laborator, sugerează că nivelul scăzut de testosteron, fenomen specific odată cu înaintarea în vârstă a bărbaţilor, este asociat cu un risc crescut de sensiblitate musculară şi osoasă, mobilitate scăzută, boli de inimă, apariţia tulburărilor de gândire şi multe alte probleme de sănătate, în timp ce lipsa estrogenului se poate manifesta prin predispoziţia de a acumula kilograme şi prin pierderea interesului pentru sex, ceea ce duce la o concluzie firească: un echilibru în toate.

Cu alte cuvinte, specialiştii sunt de părere că şi bărbaţii ar trebui să beneficieze de terapie hormonală, însă sunt aşteptate cercetări viitoare mai coerente şi mai bine puse la punct pentru a se stabili cu exactitate rolul şi nivelul optim al acestor hormoni în menţinerea stării de sănătate a bărbaţilor.

 

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Chef Vasi Bejenaru: cea mai gustoasă rețetă de fasole cu ciolan afumat