De ce este bună cafeaua după o intervenţie chirurgicală

Cofeina ar putea reduce durerea ce apare în urma unei intervenţii chirurgicale.
  • Publicat:
De ce este bună cafeaua după o intervenţie chirurgicală

Cercetătorii au descoperit că insomnia, care se se strecoară în viaţa multora dintre noi, înaintea unei operaţii, poate agrava durerea postoperatorie, însă cofeina poate ajuta la compensarea acestui efect.

Autorul studiului, Dr. Giancarlo Vanini şi echipa sa de la Universitatea din Michigan au raportat recent rezultatele lor. Studiile sugerează că peste 80% dintre pacienţii care suferă o intervenţie chirurgicală se luptă cu durerea după procedură, iar aceasta este moderată, severă sau extremă.

Cercetările anterioare sugerau că somnul insuficient, înainte unei proceduri chirurgicale, poate creşte severitatea durerii postoperatorii. Proces care l-a determinat pe dr. Vanini să obţină o mai bună înţelegere a modului în care o scurtă perioadă de privare a somnului poate influenţa durerea postoperatorie şi recuperarea.

În plus, echipa a investigat dacă cofeina, un stimulent cunoscut, ar putea contribui la reducerea durerii postoperatorii.

Specialiştii şi-au bazat studiile pe cercetările făcute pe şobolani. Pentru a ajunge la aceste concluzii, oamenii de ştiinţă le-au făcut acestora o incizie la nivelul labelor  Rezultatele au arătat că şobolanii, care nu fuseseră lăsaţi să se odihnească suficient, au fost mult mai sensibili la durere după operaţie şi au avut nevoie de mai mult timp pentru recuperare, comparativ cu rozătoarele care dormiseră din belşug.

”Aceste rezultate identifică o regiune a creierului, un neurotransmiţător şi un mecanism receptor care pot contribui la reglarea relaţiei dintre somn, veghe şi durere”, spun cercetătorii.

Oamenii de ştiinţă au testat apoi efectele cofeinei. Ei au descoperit că aceasta a redus durerea postoperatorie, dar numai în cazul şobolanilor care nu au dormit înaintea întervenţiei, scrie medicalnewstoday.com.

Până la noi studii suplimentare, odihna rămâne esenţială înaintea unei operaţii, dar nici cafeaua nu trebuie uitată.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”