COVID-19, vinovat de nașterile înainte de termen

Un nou studiu sugerează că noul coronavirus poate provoca o naștere înainte de termen.
22.09.2020 | Alexandra Necsoiu
COVID-19, vinovat de nașterile înainte de termen
COVID-19, vinovat de nașterile înainte de termen

Centrul de Prevenție și Control al Bolilor (CDC) sugerează o legătură între nașterile înainte de termen și infectarea cu COVID-19, ceea ce din nou arată că noul coronavirus este un real pericol pentru femeile însărcinate.

Raportul Săptămânal de Morbiditate și Mortalitate a avut în vedere 7.895 de femei cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani, spitalizate cu COVID-19 în 13 state, în perioada 1 martie- 22 august. Din mai multe date, cercetătorii au descoperit că 589 de femei sau 1 din 4 paciente era însărcinată în timpul șederii la spital de COVID-19.

Dintre acestea, 54.5% dintre femei nu prezentau simptome, iar restul de 45.5% aveau simptome. Doar 16% au fost la terapie intensivă, 8% au avut nevoie de ventilație mecanică și 1% a murit de COVID-19.

Potrivit cercetătorilor, o descoperire importantă care implică impactul noului coronavirus asupra nașterilor înainte de termen sau nașterilor care au loc înainte de săptămâna 37 de sarcină. Dintre 458 de femei care au avut probleme cu sarcina, 10 dintre ele au pierdut sarcina, iar 12.6% au născut înainte de termen. Femeile care prezentau simptome erau mai predispuse să nască înainte de termen (23.1%), comparativ cu 8% dintre femeile asimptomatice.

Cum să te protejezi de COVID-19 dacă ești însărcinată

Din acest motiv, Centrul de Prevenție și Control al Bolilor sugerează ca femeile însărcinate care au un risc crescut de îmbolnăvire cu COVID-19 să limiteze contactul cu alte persoane. Același lucru trebuie să-l facă și persoanele cu care locuiesc, aceasta fiind o metodă de precauție.

De asemenea, este recomandat ca femeile însărcinate să poarte mască în permanență, să evite persoanele care nu poartă mască, să păstreze o distanță de cel puțin 2 metri atunci când ies afară din casă și să evite activitățile care fac distanțarea socială dificilă. Pe lângă asta, se recomandă testarea nou-născuților ai căror mame au fost infectate cu COVID-19 și să stea în izolare.