Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Oana Tache, despre sarcină, pe timp de pandemie: „Mamele lui 2020 trebuie să facă faţă câtorva elemente de stres în plus” INTERVIU

În mai puţin de o lună, Oana Tache va deveni mămică pentru prima oară. Vedeta a primit acest cadou chiar de Crăciun şi a împărtăşit bucuria cu prietenii şi familia, iar ulterior cu fanii. Cel mai cunoscut VJ din România se bucură de o sarcină uşoară şi, pentru că bebe nu i-a dat bătăi mari de cap, nu a luat pauză de la activitatea profesională. Am stat de vorbă cu Oana Tache şi am aflat cum a trecut cu brio perioada pandemiei, ce nume a ales pentru băieţelul ei, dar şi ce planuri are imediat după ce naşte.

CSID: În mai puţin de o lună devii mamă pentru prima oară. Cât de copleşitoare a fost perioada sarcinii pentru tine?

Oana Tache: Sincer, presiunea e dată de incertitudine.Ţi-ai dorit copilul, treci prin cea mai frumoasă perioada din viaţă, ştii că vei naşte şi te pregăteşti să devii mamă, dar pe lângă aceste certitudini, odată cu pandemia, totul a devenit relativ şi se poate schimba de la o oră la alta. Aşa că, din punctul meu de vedere, şi cred că sunt în asentimentul multor femei care sunt însărcinate şi vor naşte anul asta, „Mamele lui 2020” trebuie să facă faţă câtorva elemente de stres în plus. Pe de altă parte, fac parte din categoria norocoaselor care au traversat sarcina fără probleme, am fost şi sunt înconjurată de oameni care mă iubesc şi asta se reflectă şi în starea mea psihică generală şi în puterea de muncă. 

CSID: Cum au fost primele trimestre de sarcină? Te-ai confruntat cu schimbări majore, greţuri, pofte sau ai avut parte de o sarcină uşoară?

CITESTE PE EVZ.RO: Prinţul Harry şi Meghan Markle au dat o mare lovitură...
CITESTE PE CAPITAL.RO: Klaus Iohannis, decizia momentului! Întâlnire bombă...

Oana Tache: Sunt deja îndrăgostită de copilul meu! Până în momentul acesta am avut parte de cea mai intensă experienţă în sens pozitiv. Fără greţuri, fără zile întregi de stat în pat, fără situaţii care să îmi îngreuneze stilul de viaţă. Dimpotrivă, am muncit parcă mai cu spor, am fost la schi de 2 ori şi la 2 concerte în afara ţării până la începerea stării de urgenţă în România. Aveam în plan alte 3 vacanţe şi festivaluri în afară ţării, dar nu copilul m-a ţinut pe loc, ci situaţia generală globală. Iar de poftit... eu nu am avut nimic extraordinar. Ai pofte exact cât un om normal care zice „aş mânca plăcintă cu mere de la bunica”, nimic exotic sau imposibil. Dar, da, viaţa ţi se schimbă! Realizezi repede ce e important şi ce nu e urgent şi prioritizezi altfel. Asta am observat la mine în ultimul timp, am învăţat să triez în ce şi câtă energie merită să investesc la modul real.

Alegerea numelui, creştere şi educaţie

CSID: Vei fi mămică de băiat. Cum îţi doreşti să-ţi pui amprenta asupra creşterii şi evoluţiei lui?

Oana Tache: Au fost şi anul acesta atâtea discuţii în spaţiul public legate de educaţie, încât devine din ce în ce mai clar că implicarea părinţilor în educaţie e mai mult decât necesară indiferent de vârstă. Cred în educaţie civică, în cei 7 ani de-acasă, cred în digitalizare pentru că vorbim de generaţii native digital, cred că e nevoie de educaţie sexuală şi sanitară, cred în diversitate, în libertatea de a fi şi de a te exprima liber. Nu cred că dacă ne facem că nu există toate cele de mai sus, nevoia de ele va dispărea. Dimpotrivă! Vreau să am o relaţie deschisă cu copilul meu, o relaţie bazată pe transparenţă şi sinceritate! Vreau să îi ofer siguranţă psihică că nimic din ceea ce este şi simte nu e greşit. Ba chiar, vreau să se simtă atât de protejat şi liber încât în cazul în care va fi gay, bi sau trans să vină să îmi spună mie prima şi să ne bucurăm împreună de alegerea lui!  

CSID: Ai pregătit numele pentru bebe?

Oana Tache: Petru Lucas. Adică piatră strălucitoare. Adică micul nostru diamant. Recunosc, încă dinainte să îi ştim sexul, ne hotărâsem la nume. Am negociat un pic cu Filip, soţul meu, dar am ajuns repede la varianta asta care ne place mult amândurora. Numele de Petru are o conotaţie mai vastă pentru noi - Filip e inginer geo fizician şi „lucrează cu pietre”, aşa că bebe va fi tare ca piatra. Petru îl chema şi pe bunicul meu cu care am avut o relaţie absolut specială. Iar Lucas a venit pentru că suntem fani Star Wars. Deci, Petru Lucas va fi cu picioarele pe pământ ca tati, dar şi creativ şi cu capul în nori ca mami. 

CSID: Cum te protejezi în această perioadă?

Oana Tache: Nu intru pe pagini, grupuri, site-uri de mămici. Merg pe principiul #iesitidinbula în tot ceea ce fac pentru că nicio experienţă nu seamănă cu cealaltă şi cred în puterea şi capacitatea fiecăruia de a lua decizii pentru el. Nu judec pe nimeni şi nu blamez, dar după ce am anunţat oficial că sunt gravidă m-am trezit cu o avalanşă de mesaje şi sfaturi gratuite care mai de care. Fără să îşi dea seama, proaspetele mămici care proiectează experienţa proprie asupra altor viitoare mămici, de cele mai multe ori nu ajută. Nu, nu ajută să fii judecată pentru că naşti prin cezariană, pentru că trebuie din punct de vedere medical, nu ajută acel „e greu, o să vezi tu”, nu ajută să ţi se inducă o stare de panică legat de experienţa unică a primei sarcini şi naşteri, experienţă care ar trebui să fie cea mai frumoasă din viaţă ta! Aşa că mi-am construit propriul sistem de autoapărare şi, totodată, le sfătuiesc şi pe cele care trec printr-o sarcină acum să stea mai puţin pe net şi să trăiască mai mult fiecare moment.    

Sarcina pe timp de pandemie şi izolarea la domiciliu

CSID: Cum au fost vizitele la medic în perioada pandemiei?

Oana Tache: Trebuie să recunosc că mă îngrijorează noile cifre ale bolnavilor de COVID-19 aşa că am evitat să plecăm, să ieşim în locuri aglomerate şi am respectat normele cu stricteţe. Nu ar fi plăcut deloc să nu îmi pot ţine copilul în braţe sau să fim despărţiţi în cazul în care unul dintre noi ar păţi ceva. Aşa că masca, mănuşile, dezinfectarea constatantă sunt deja rutină. Cum ar trebui să fie pentru toată lumea! Nu sunt deloc fericită cu noua regulă conform căreia soţii nu au voie la maternitate. Se întâmplă asta tot din cauza pandemiei. Pentru noi a fost greu faptul că Filip nu a mai putut asista la ultimele ecografii, aşa cum ne va fi greu şi acum la naştere când mă va lasă la spital şi nu îşi va vedea copilul 4 zile, până când ne va lua acasă. Mi se pare că întregul proces de start al unei noi familii are astfel de suferit în noul context...

CSID: Cum ai gestionat perioada izolării la domiciliu? Ştiu că eşti un om foarte activ şi plin de energie. Mai exact, cum arată acum o zi obişnuită?

Oana Tache: Cel mai greu a fost la început pentru că toate planurile personale şi profesionale au fost date peste cap. Nu tu vacanţele stabilite, multe din proiectele confirmate au fost amânate... A fost greu pentru toată lumea! Am preferat însă să văd partea plină a paharului, am petrecut mult timp în doi şi asta ne-a consolidat şi mai mult relaţia. Am reuşit să facem planuri pentru renovarea ulterioară a apartamentului, am reuşit să mă ocup de alte proiecte amânate ale companiei mele de producţie de content digital MediaLIKE. Ba chiar am luat alţi doi noi clienţi pe piaţa locală şi alţi trei pe piaţă internaţională. Aşa că, deşi iniţial totul a părut „în ceaţă”, am lucrat cu drag şi spor, ceea ce se întâmplă şi acum. Pentru că să fii gravidă nu înseamnă să fii bolnavă!   

CSID: Ai făcut schimbări în planul alimentar? Acum stând acasă este mai mare tentaţia de a mânca nesănătos sau dezechilibrat.

Am mâncat normal şi nu m-am abţinut de la nimic. Oricum sarcina îţi cere un meniu cât mai diversificat. Am avut zile în care am consumat mai multe lactate sau legume, altele în care am mâncat mai multă carne. Iar zic, nu cred că e o reţeta aici şi oricum nu e recomandat să ţii vreun regim alimentar când eşti gravidă decât dacă asta recomandă medicul. Şi tot la capitolul asta, am un sfat pentru viitoarele mămici -  NU luaţi suplimente în sarcină decât la recomandarea medicului! E foarte important!

CSID: Câte kilograme ai luat până acum?

Oana Tache: Contează?! Dacă răspunsul e da, atunci tot sincer voi răspunde că nu m-am mai cântărit după luna a 5-a. Nu o să mint să spun că nu m-am gândit şi eu la kilogramele în plus, dar am hotărât că e mai important să mă păstrez sănătoasă fizic şi psihic. Dacă medicul îţi spune că eşti în parametri, dacă nu există risc de afecţiuni gestationale, dacă te simţi bine şi te mişti bine, nu văd de ce kilogramele din timpul sarcinii ar trebui să fie un barometru. Cred că chestiunea asta pune şi mai multă presiune pe gravide şi ar trebui să învăţăm să ne iubim aşa cum suntem în orice formă sau etapă a sarcinii. Şi de ce nu, a vieţii. Cu siguranţă că va urma un proces de „dat jos” tot ce s-a acumulat în cele 9 luni, să nu uităm nici de sedentarismul din perioada stării de urgenţă, dar aş vrea ca cele care citesc acest interviu să înţeleagă că cel mai important e să fie fericite în sarcină!   

Planuri după sarcină

CSID:Care este primul lucru pe care-l vei face după naştere?

Oana Tache: Aici am o listă.

1.      Îi voi mulţumi Oanei Dorobanţu – medicul meu ginecolog obstetrician care mă monitorizează de mai bine de 3 ani şi cu ajutorul căreia am ajuns în stadiul de viitoare mămică fericită şi sănătoasă.

2.       Abia aştept să ajungem acasă toţi trei şi să îi citim lui Petru Lucas poveştile pe care până acum i le-am citit cu el în burtică.

3.      Îmi voi aniversa retroactiv ziua după naştere. Sper că bebe să nu vrea să vină fix pe 3 august ca să nu ne suprapunem ca date de naştere. Aş vrea să aibă ziua lui, nu să fie momma’s boy 100%. 

4.      Voi relata experienţa pe blog fără să-l transform în moms blog. Voi posta nişte tips and tricks practice că până la urmă nici eu nu sunt chiar tiparul clasic de mămică. 

5.      Mă voi păstra activă profesional la MediaLIKE pentru că sincer cred că un copil ar trebui să îţi completeze experienţa de viaţă, nu să te restricţioneze în vreun fel. Aşa că mă voi strădui să fiu cea mai bună varianta a mea din noua postura de mama a lui Petru Lucas #rockstarkid!

PS: Ştiu sigur că îmi va lipsi perioada asta! Sarcina nu e nici de departe cel mai îngrozitor lucru! E important cum primeşti şi priveşti experienţa şi asta depinde doar de fiecare dintre noi. 

 Citește și:
Creştere mare a infecţiilor zilnice de coronavirus, în România: 637 de noi cazuri de îmbolnăvire
Persoanele asimptomatice, răspânditorii silenţioşi responsabili de jumătate din cazurile de COVID-19
Mişcare pentru sănătate: exerciţii care pot fi făcute acasă
Carii la copiii mici - cum se tratează? Ce sunt plomblele colorate? Răspunde dr. Dima Cosmin
Înapoi la birou - ce temeri au angajaţii români în timpul pandemiei - studiu
Cum arată viitoarea noră a lui David Beckham, mai mare cu 4 ani decât fiul lui
GANDUL.RO: Fabulos! Ce a ajuns să facă acum Christian Ciocan,...
EVZ.RO: Prinţul Harry şi Meghan Markle au dat o mare lovitură...
CAPITAL.RO: Klaus Iohannis, decizia momentului! Întâlnire bombă...
IMPACT.RO: Cum a putut să apară Simona Halep pe terenul de...
EVENIMENTULISTORIC.RO: Horia Bernea: De la grădină la iconostas. Colaborarea...
Exclusiv Online - 14.07.2020
Mihaela Bilic: Acesta este alimentul anti-obezitate. Dacă vreți să slăbiți, puteți consuma, fără limită de cantitate, indiferent câtă grăsime are Doctorulzilei.ro Mihaela Bilic: Acesta este alimentul anti-obezitate. Dacă vreți să...
Siropul minune care curăță plămânii! Amestec natural din trei plante pe care le ai și tu în casă Infoactual.ro Siropul minune care curăță plămânii! Amestec natural din trei plante...
Concepții greșite despre câini! Multe dintre informațiile pe care le știți despre acease animale sunt doar povești Animalzoo.ro Concepții greșite despre câini! Multe dintre informațiile pe care...
George Burcea a dat lovitura! Pentru câți bani a semnat cu o televiziune Substantial.ro George Burcea a dat lovitura! Pentru câți bani a semnat cu o televiziune
Fabulos! Ce a ajuns să facă acum Christian Ciocan, fostul purtător de cuvânt al Poliției Române Gandul.ro Fabulos! Ce a ajuns să facă acum Christian Ciocan, fostul purtător...
Chinezii dau cea mai bună veste: Planta minune care poate vindeca coronavirusul. Crește și în România VoxBiz.ro Chinezii dau cea mai bună veste: Planta minune care poate vindeca coronavirusul....
Leu Leu 23 iulie - 22 august

Relaţia cu persoana iubită este bună. Ar trebui totuşi să încercaţi să fiţi mai altruişti unul cu celălalt şi atunci relaţia ar fi chiar perfectă. În viaţa dumneavoastră vor avea loc...citește mai departe

×

Gandul.ro
Bilanțul anunțat zilnic în România NU e REAL? 'Cifrele sunt plămădite' Bilanțul anunțat zilnic în România NU...
Marcel Vela a făcut anunțul: Se schimbă...
Vaccinurile copilăriei care te protejează...
ApropoTv.ro
Ellen DeGeneres este susţinută de soţia sa, Portia de Rossi, în scandalul care implică cel mai popular show TV din America Ellen DeGeneres este susţinută de soţia...
Netflix anunţă ultima parte a serialului...
Ancheta emisiunii lui Ellen DeGeneres ar...
Go4it.ro
Sfârșitul lumii poate veni oricând de azi! Este terifiant ce decizie a luat Rusia: Le vom trata la fel Sfârșitul lumii poate veni oricând de...
Un pădurar a încremenit când a dat peste...
Asta ne mai lipsea în 2020... Gestul inconștient...
ProMotor.ro
Experimentul bizar care a dus la distrugerea unui Ferrari clasic în valoare de sute de mii de euro Experimentul bizar care a dus la distrugerea...
A intrat cu TIR-ul pe PLAJĂ iar acum e...
Mașina lui Mihai Bendeac este de nerecunoscut....
Descopera.ro
„FETELE lui tata”. Ele sunt fiicele lui Vladimir Putin. Una dintre ele a TESTAT pe ea vaccinul împotriva coronavirusului „FETELE lui tata”. Ele sunt fiicele...
Un FENOMEN astronomic spectaculos se produce...
ATENȚIE! PERICOLUL cel mai MARE pentru...
ULTIMA ORĂ
Sfârșitul lumii poate veni oricând de azi! Este terifiant ce decizie a luat Rusia: Le vom trata la fel

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul SC TITLURI QUALITY S.R.L .