Copilul tău stă destul la soare? Iată cum influenţează acest lucru riscul de tulburări de atenţie

Copiii care locuiesc în zone însorite au un risc mai scăzut de a dezvolta ADHD (Deficit de Atenţie/ Tulburare Hiperkinetică), potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii olandezi.
29.10.2013
Copilul tău stă destul la soare? Iată cum influenţează acest lucru riscul de tulburări de atenţie

Copiii care locuiesc în zone însorite au un risc mai scăzut de a dezvolta ADHD (Deficit de Atenţie/ Tulburare Hiperkinetică), potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii olandezi.

Cercetătorii olandezi au descoperit că în regiunile foarte însorite această afecţiune are o incidenţă mai mică, sugerând că intensitatea ridicată a luminii soarelui poate exercita un efect protector asupra copiilor. Oamenii de ştiinţă au ajuns la această concluzie după ce au analizat hărţi care prezintă cele mai afectate state din SUA şi alte nouă ţări şi cât de însorite sunt acestea.
Chiar şi după ce au luat în considerare alţi factori aflaţi în legătură cu dezvoltarea ADHD, aceştia au observat că există o relaţie între intensitatea solară şi numărul copiilor care suferă de această afecţiune.

Pentru a testa teoria lor, cercetătorii au verificat şi dacă există o legătură între expunerea la lumina soarelui şi autism sau alte afecţiuni depresive majore, însă nu exista.
Coordonatorul studiului, Martijn Arns, de la Universitatea Utrecht din Olanda, sugerează că ceasul biologic al oamenilor poate explica aparenta legătură cu expunerea la lumina soarelui.
Tratamentele pentru tulburările de somn destinate pentru a restabili ritmul circadian, printre care şi terapia prin expunere la soare, au arătat îmbunătăţiri în ceea ce priveşte simptomele ADHD.

Martijn Arns a sugerat ca în zonele mai puţin luminoase să fie instalate mai multe lămpi în clase şi să fie programate ore de joacă în aer liber, astfel încât copiii să aibă parte de suficientă expunere la lumina soarelui.

ADHD este cea mai comună tulburare psihiatrică în rândul copiilor, cu o medie de 5 până la 7 procente, dar răspândirea ei variază în funcţie de regiune. Simptomele includ incapacitatea de concentrare, atenţia slabă, hiperactivitate şi comportament impulsiv, iar procesul normal de dezvoltare a creierului este întârziat în cazul copiilor cu ADHD. De asemenea, în unele cazuri, apar probleme cu somnul.

Oamenii de ştiinţă nu ştiu care este cauza dezvoltării acestei afecţiuni, însă genetica joacă un rol important. Ca factori de risc au mai fost identificaţi şi naşterea prematură, greutatea mică la naştere, consumul de alcool şi/ sau ţigări în timpul sarcinii şi expunerea la toxinele din mediu.

 

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Totul despre bypass gastric, operația care tratează obezitatea