Chimicale din tampoane care pot crește riscul de cancer

  • Publicat:
  • Actualizat:
Chimicale din tampoane care pot crește riscul de cancer
Foto: envato

Anumite chimicale din tampoane, absorbante, cupe menstruale și chiloți absorbanți ar putea crește riscul de cancere ginecologice, infertilitate și boli de tiroidă, arată mai multe studii. Potrivit specialiștilor, sunt necesare măsuri legislative speciale pentru eliminarea acestor chimicale din produsele de igienă intimă.

Chimicale din tampoane care pun sănătatea în pericol

În compoziția produselor de igienă intimă precum tampoanele, absorbantele sau lenjeria intimă absorbantă sunt folosite PFAS (substanțe perfluoroalchilate și polifluoroalchilate), numite și „chimicale eterne”.

Un studiu precedent arată că „nivelul crescut de PFAS în organism este asociat cu un risc mai crescut de a intra prematur la menopauză”.

„Intrarea prematură la menopauză, chiar şi cu 1-2 ani mai devreme, poate avea un impact major asupra sănătăţii sistemului cardiovascular şi osos, asupra calităţii vieţii femeilor. Osteoporoza şi afecţiunile cardiovasculare pot fi favorizate de menopauza prematură. Este important să atragem atenţia asupra acestui aspect, astfel încât femeile să evite consumul acestor alimente care le pot face rău”, atrage atenţia dr. Sung Park, referindu-se la consumul de popcorn preparat la microunde, care este ambalat în pungi care conțin PFAS.

În cazul produselor de igienă intimă ar trebui să se menționeze pe etichetă, de către producători, că pot avea riscuri asupra sănătății din cauza chimicalelor pe care le conțin, cum ar fi riscul de infertilitate, hipertensiune în timpul sarcinii, tulburări endocrine sau chiar cancer, scrie dailymail.

Produsele de igienă intimă pot fi „tratate” cu chimicale care pătrund din piele în fluxul sanguin

Însă producătorii nu sunt obligați să facă această mențiune în prezent sau să listeze ingredientele, deoarece Food and Drug Administration (FDA) nu solicită o astfel de cerință având în vedere că produse precum tampoanele, absorbantele sau chiloții menstruali sunt clasificate drept dispozitive medicale, la fel ca prezervativul sau ața dentară.

Totuși, state precum New York sau California au aprobat legi care prevăd obligativitatea acestei mențiuni pe tichetele produselor de igienă intimă.

Potrivit specialiștilor, produsele de igienă intimă pot fi „tratate” cu chimicale eterne de dimensiuni foarte mici, care pătrund din piele în fluxul sanguin și nu sunt eliminate.

De asemenea, unele tampoane sau absorbante pot fi „albite” cu dioxină, un compus cancerigen care chiar și în cantități mici este periculos.

Nici parfumurile din compoziția acestor produse de igienă intimă nu sunt indicate. Parfumurile pot dezechilibra pH-ul vaginal, cauzând infecții bacteriene sau tulburări hormonale ori neurologice din cauza ftalaților utilizați.

Efectele negative ale chimicalelor eterne asupra sănătății

Studii anterioare au demonstrat că există o legătură între PFAS și o serie de probleme medicale, cum ar fi scăderea greutății în cazul bebelușilor abia născuți, diabet, afecțiuni cardiovasculare, probleme de învățare la copii, imunitate scăzută, valori crescute ale colesterolului.

Aceşti compuşi chimici cunoscuţi sub numele de PFAS sunt frecvent utilizaţi în produse precum tigăile nonaderente sau pungile de hârtie pentru microunde (inclusiv în cutiile de pizza sau ambalajele care „rezistă” la temperatura crescută a alimentelor fără a se deforma) şi se acumulează în organism, neputând fi metabolizaţi.

De asemenea, aceștia sunt folosiți și în produse cosmetice sau de îngrijire a pielii, diferite tipuri de covoare rezistente la pete sau îmbrăcăminte ori încălțăminte hidrofugă (din materiale care nu permit pătrunderea apei, a umidității).

Potrivit European Chemicals Agency, PFAS reprezintă o familie extinsă de mii de substanțe chimice sintetice utilizate pe scară largă în întreaga societate și care se găsesc și în mediu. Toate conțin legături carbon-fluor, una dintre cele mai puternice legături chimice în chimia organică. Aceasta înseamnă că rezistă la degradare atât în timpul utilizării, cât și în mediu timp de mii de ani.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân