„Chimicalele eterne” perturbă procesele biologice la copii și tineri: studiu

Expunerea la substanțele chimice denumite „chimicale eterne” utilizate pe scară largă perturbă procesele biologice esențiale ale copiilor și adulților tineri.
  • Publicat:
„Chimicalele eterne” perturbă procesele biologice la copii și tineri: studiu
Envato

Un nou studiu atrage un semnal de alarmă foarte important: expunerea la substanțele chimice denumite „forever chimicals” utilizate pe scară largă perturbă procesele biologice esențiale ale copiilor și adulților tineri.

Substanțele perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS) fac parte dintr-o familie extinsă de mii de substanțe chimice sintetice utilizate pe scară largă în întreaga societate și care se găsesc și în mediu, conform Agenției Europeană a Chimicalelor.

Ele sunt cunoscute drept „forever chemicals”/ „chimicale eterne” din cauza faptului că se descompun foarte greu, într-un timp îndelungat și persistă în apă, sol și organism.

Sunt folosite în manufacturarea unor produse de larg consum, cum ar fi vasele antiaderente, diferite tipuri de covoare rezistente la pete, produse cosmetice sau îmbrăcăminte hidrofugă.

O nouă descoperire, publicată în Environmental Health Perspectives, a identificat capacitatea PFAS de a interfera cu funcția hormonilor tiroidieni afectând astfel creșterea și metabolismul în ansamblul lui.

Ceea ce îi poate face pe copii, mai târziu în viață, vulnerabili în fața unor boli precum diabet, afecțiuni cardiovasculare și chiar cancer.

Un alt rezultat important al studiului atestă că perturbările la nivelul organismului amintite mai sus sunt cauzate de un amestec de chimicale de acest gen, și nu doar de o singură substanță chimică.

Studii anterioare au demonstrat deja că există o legătură între „forever chemicals” (PFAS) și o serie de probleme medicale, cum ar fi scăderea greutății în cazul bebelușilor abia născuți sau perturbări ale sistemului imunitar. Însă noul studiu este primul care analizează care dintre procesele biologice sunt afectate de expunerea la PFAS.

Cercetătorii au analizat probe de sânge a peste 300 de copii parte a Study of Latino Adolescents at Risk și peste 100 de copii parte a Southern California Children’s Health Study. Toți copiii aveau în sânge un amestec de PFAS, inclusiv PFOS, PFHxS, PFHpS, PFOA și PFNA.

„În timp ce intervențiile de până acum s-au concentrat pe eliminarea treptată a utilizării PFAS la nivel individual, cum ar fi chimicalele PFOS și PFOA, această cercetare arată de ce ar trebui să punem accent pe reducerea expunerii la toate substanțele chimice PFAS”, a declarat Leda Chatzi, MD, profesor în științele sănătății publice la Școala de Medicină Keck și unul dintre autorii studiului.

În 2021, în SUA a fost demarat un proiect de reducere a cantității PFAS eliberate în aer, în apa potabilă și cea subterană și în alimentele din lanțurile de aprovizionare.

Citește și: Ce riști dacă bei apă de ploaie? Avertismentul savanților: Conține „chimicale eterne” asociate cu numeroase boli grave

Sursă: webmd.com

echa.europa.eu

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân