Certificatul verde expiră la 1 februarie pentru cei care nu au doza booster de vaccin anti-COVID

  • Publicat:
Certificatul verde expiră la 1 februarie pentru cei care nu au doza booster de vaccin anti-COVID
Sursa foto: Shutterstock

Potrivit unei declarații date de Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, persoanele care nu au doza booster (a treia doză de vaccin, respectiv doza a doua după vaccinul Johnson) la mai bine de 9 luni nu vor mai beneficia de certificat verde folosit pentru călătoriile în Uniunea Europeană începând cu data de 1 februarie anul curent.

Potrivit ministrului, la 1 februarie expiră certificatul digital de călătorie pentru cei care nu și-au făcut doza booster în ultimele 9 luni, aceasta fiind o directivă europeană pe care trebuie să o aplice și România.

S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune mecanismul european, directiva europeană: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării, a declarat Alexandru Rafila în cadrul unei emisiuni la postul de radio Europa Fm.

Spre exemplu, o persoană care s-a vaccinat în luna august (fie cu schema completă Pfizer/Moderna/AstraZeneca, fie cu o doză de Johnson) încă beneficiază de certificat verde de călătorie în UE până la 1 februarie dacă nu a făcut doza booster, deoarece nu au trecut 9 luni de la vaccinare.

În schimb, cine s-a vaccinat în luna mai 2021 trebuie să facă boosterul până la 1 februarie pentru a beneficia de prelungirea certificatului verde până la finalul lunii iunie 2022.

Ministrul Sănătății a precizat că și-a făcut și el doza booster pentru că depășea acest interval de 9 luni de la doza a doua de vaccin.

Întrebat dacă regula se va aplica și în cazul utilizării certificatului verde în România, pentru intrarea în instituții și în alte spații publice, ministrul Sănătății a răspuns: „E o decizie de sănătate publică pe care o vom discuta la nivelul Guvernului și CNSU în funcție de contextul epidemiologic de moment”.

Potrivit CNSU, certificatul verde este obligatoriu pentru accesul în mallurile din România. De asemenea, cazarea în hoteluri se face doar cu certificat verde obținut în urma vaccinării sau prin trecerea prin boală.

https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_ro

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân