Cel mai bun remediu pentru tuse ar putea fi …ciocolata

S-ar părea că a venit momentul să vă luaţi la revedere de la ceaiul cu miere de albine.
  • Publicat:
Cel mai bun remediu pentru tuse ar putea fi …ciocolata

Data viitoare când te chinuie tusea, uită de miere de albine şi lamâie şi alege nişte ciocolată. Un noou studiu demonstrează că este o metodă de tratament mai eficientă împotriva tusei.

„Ciocolata poate calma tusea. Ştiu că poate suna ca o replică din Mary Poppins, dar ca medic care a petrecut ani de zile cercetând tusea şi bolile respiratorii, pot să vă asigur că dovezile sunt solide.”, spune Alyn Morice, seful catedrei de boli cardiovasculare şi respiratorii de la Universitatea Hull .

Morice indică un nou studiu referitor la remediile pentru tuse – pacienţii care au luat un nou medicament pe bază de cacao au înregistrat îmbunătăţiri semnificative ale tusei şi ale stărilor de insomnie în două zile (comparativ cu cei cărora li s-a administrat un sirop de tuse generic).

Şi mai bine: nu est singurul studiu care arată că într-adevăr cacaoa poate calma tusea. Cercetătorii de la London Imperial College au descoperit că teobromina, principalul alcaloid din ciocolată, dându-i gustull amar, calmează tusea mai bine decât codeina, un ingredient uzual în siropul de tuse.

De ce funcţionează ciocolata atât de bine? Cercetătorii susţin că asta se petrece datorită propietăţilor demulcente,  ceea ce înseamnă că tratează inflamaţia şi iritaţia. De fapt, ciocolata este mai lipicioasă şi vâscoasă decât siropul obişnuit de tuse şi formează un înveliş protector la nivelul terminaţiilor nervoase ale gât care declanşează tusea (acesta este şi motivul pentru care mierea şi lâmâia ajută la vindecarea tusei, deşi nu la fel de bine).

Cu toate acestea, ciocolata caldă nu va avea acelaşi efect, întrucât cacaoa nu se află în contact cu gâtul pentru suficient ca să formeze un înveliş protector.  Dacă ţineţi pe limbă un pătrăţel de ciocolată ar putea să ofere o oarecare alinare, dar în combinaţie cu un sirop de tuse este şi  mai eficientă !

Aşa că, data viitoare când vă chinuie tusea, încercaţi un sirop care conţine cacao sau pur şi simplu câteva pătrăţele de ciocolată neagră.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”