Cea mai bună „vitamină” pentru creierul copiilor sub 5 ani

  • Publicat:
  • Actualizat:
Cea mai bună „vitamină” pentru creierul copiilor sub 5 ani
Foto: envato

Vrei să ai un copil deștept și descurcăreț? Citește-i mai des povești, astfel încât să deprindă plăcerea lecturii cât mai devreme în viață. Un studiu publicat în revista Pediatrics arată că cititul de povești este „ca o vitamină” pentru creierul în formare al copiilor mici.

Poveștile citite de părinți susțin dezvoltarea cognitivă a copiilor

În cadrul studiului, 19 copii cu vârste între 3 și 5 ani au fost monitorizați de cercetători pe parcursul unor experimente care au vizat, în principal, efectul cititului – mai precis al ascultării poveștilor citite de către părinți – asupra dezvoltării creierului micuților.

Astfel, experții au observat că în cazul copiilor care ascultă povești citite de părinții lor se constată o îmbunătățire a limbajului și a înțelegerii sensului cuvintelor, ca urmare a unei activități mai intense în regiuni cerebrale implicate în procesarea semantică.

„Gândiți-vă la citit ca și cum ar fi un fel de vitamină pentru creierul copiilor mici. Cercetătorii au descoperit că atunci când părinții le citesc copiilor, creierul celor mici se dezvoltă mai bine. Este ca și cum, în timp ce citim povești, creierul copiilor noștri ar deveni un fel de mașinărie superputernică care învață să extragă sensul din cuvinte și să-și imagineze povestea în minte.

Haideți să ne imaginăm că creierul este o grădină plină de flori și legume care au nevoie de apă și soare pentru a crește. Când le citim copiilor noștri, oferim acestei grădini tot ce are nevoie pentru a înflori într-un mod minunat”, explică Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică și profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Sursa: 

Tzipi H. K., Alan L. M., Tom D., Scott K. H. „Home Reading Environment and Brain Activation in Preschool Children Listening to Stories”. Pediatrics (2015) 136 (3): 466–478. https://doi.org/10.1542/peds.2015-0359

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Substanţele care pot creşte cu 80% riscul de avort
Substanţele care pot creşte cu 80% riscul de avort
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea fi gata până în anul 2030
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea fi gata până în anul 2030