Ce specii de peşte preferă românii şi de unde provin

În topul celor mai bine vândute specii de peşti autohtoni, crapul este pe primul loc în România. Se vând 10.000 tone anual, urmat de alte soiuri deltaice.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce specii de peşte preferă românii şi de unde provin
Ce tip de peşte preferă românii şi de unde provine foto PR

În ultimii ani, tot mai mulţi români au devenit interesaţi de un stil de viaţă sănătos şi de o dietă echilibrată. Din orice meniu săptămânal, nu lipseşte peştele. La modă printre adepţii dietelor sunt peşti precum somonul, dorada sau păstravul. Însă ce peşti se pescuiesc mai des în apele României şi ce peşti cumpără românii?

Crapul este campionul peştilor pescuiţi în România, în ceea ce priveşte vânzările pe plan local, cu circa 10.000 tone, din totalul pieţei, care se ridică la 100.000 tone tranzacţionate anual. Aproximativ 15% din peştele pe care îl găsim la vânzare provine din pescuit autohton, potrivit unui comunicat de presă Alfredo Seafood.

Românii mănâncă mai mult peşte de import

“Cea mai mare parte din peştele vândut în România provine din afara ţării, nu pentru că noi, companiile active pe această piaţă, nu ne-am dori să aducem mai mult peşte de provenienţă locală, ci pentru că nivelul producţiei este foarte mic. Doar 15% din peştele vândut în România provine din apele noastre, iar crapul are cea mai mare pondere. Din punct de vedere calitativ, lider necontestat este păstrăvul, iar cea mai bună zonă de unde poate fi pescuit se află în Carpaţii Meridionali”, explică Mihai Cristian Dărmănescu, fondator al companiei. „În clasamentul volumelor vândute, crapul este urmat de alţi peşti deltaici: caras, şalău, ştiucă etc. Crapul conduce şi în topul valoric, înregistrând vânzări de circa 20 milioane euro pe an. Aşadar, cred că putem numi crapul ca fiind, în acest moment, campionul naţional!”, completează Dărmănescu.

Păstrăvul românesc, apreciat şi peste hotare

Aceeaşi sursă precizează că, păstrăvul rămâne soiul de peşte care are carnea cea mai gustoasă şi mai nutritivă, anual fiind pescuite între 1.000 şi 1.500 tone. Păstrăvul este peştele românesc care are cel mai bun potenţial de export, acesta fiind consumat şi în ţări din Europa de Vest, ca: Germania, Polonia, Franţa ş.a.m.d.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”