Peşte: bun pentru creier, inimă, imunitate

Alimentaţia sănătoasă se bazează pe consumul de peşte de două ori pe săptămână, minimum. Studiile spun că astfel inima e protejată, se previne boala Alzheimer
  • Publicat:
Peşte: bun pentru creier, inimă, imunitate

Consumul de peşte, în special peştele gras şi al fructelor de mare, este o parte esenţială a unei alimentaţii sănătoase. Cu toate acestea, cele mai noi studii care avertizează asupra pericolului de contaminare a acestora cu mercur şi alţi poluanţi, au pus un mare semn de întrebare dacă peştele şi fructele de mare mai sunt o alegere inteligentă. O revizuire a cercetărilor efectuate în ultimii ani dezvăluie un „da” copleşitor atunci când vine vorba de consumul peştelui. Beneficiile pentru sănătate ale consumului de peşteşi fructe de mare sunt extrem de importante pentru sănătatea omenilor!

Peştele protejează inima

Beneficiul pe care consumul regulat de peşte îl are asupra sănătăţii inimii este în mod covârşitor în concordanţă cu numeroase studii care indică riscuri reduse de atac de cord şi accident vascular cerebral. Beneficiile de stimulare a inimii sunt în mare parte atribuite acizilor graşi omega-3 care scad trigliceridele şi scăderii tensiunii arteriale. Studiile de specialitate sugerează pur şi simplu consumul de peşte de două ori pe săptămână, indiferent de nivelurile de acid gras, ca sursă de proteine slabe.

Peştele ajută la dezvoltarea corectă a creierului

Aportul adecvat de DHA, un tip de omega-3 găsit aproape exclusiv în peşte, este asociat cu dezvoltarea corectă a creierului şi ochilor la copii. Un studiu din 2016 publicat în Jurnalul American de Epidemiologie a sugerat faptul că mamele cu un aport mai mare de peşte gras (în jur de 2 până la 3 porţii pe săptămână) aveau mai multe şanse de a avea copii cu scoruri IQ mai mari şi tot în acest studiu s-a menţionat de asemenea faptul că micuţii au avutun risc mai mic de a fi diagnosticaţi cu autism. Deficienţele DHA din timpul sarcinii şi primele câteva luni ale vieţii sunt de asemenea legate de inteligenţa mai scăzută şi de vederea mai slabă.

Consumul de peşte îmbunătăţeşte starea de spirit

Contribuţiile scăzute ale acizilor graşi omega-3 au fost constatate la cei cu depresie şi anxietate – o asociaţie interesantă, dar nu suficient de convingătoare, din păcate. Cu toate acestea, cercetările mai recente sugerează faptul că adăugarea de omega-3, în special în formula EPA care se găseşte aproape exclusiv în peşte, poate îmbunătăţi simptomele asociate cu depresia, inclusiv depresia postpartum. Un studiu a sugerat chiar că suplimentele EPA au avut un efect echivalent cu administrarea unui medicament antidepresiv. Utilizarea omega-3 ca tratament unic pentru depresie ar putea fi o variantă neconvingătoare, însă cu siguranţă funcţionează.

Peştele ajută la creşterea materiei cenuşii

Încerci să îţi îmbunătăţeşti memoria? Mănâncă nişte peşte. Un studiu a constatat faptul că cei cărora le place peştele prezintă proporţii mai mari de substanţă cenuşie, porţiunea creierului asociată cu memoria şi luarea deciziilor, iar consumarea regulată a peştelui poate ajuta la menţinerea integrităţii cerebrale şi a funcţionării pe măsură ce îmbătrânim. O serie de specialişti speculează faptul că omega-3-urile din peşte au un efect protector asupra neuronilor, în timp ce alţii cred că beneficiile se pot datora creşterii fluxului sanguin din creier, datorită îmbunătăţirilor cardiovasculare datorate substanţei omega-3. În plus, mai promiţătoare sunt descoperirile care sugerează faptul că alimentaţia bazată pe peşte gras sau suplimente de ulei de peşte poate preveni sau încetini progresia bolii Alzheimer.

Peştele poate fi de folos în cazul bolilor autoimune

Un domeniu de cercetare nou şi promiţător este efectul pe care consumul de peşte îl poate avea asupra bolilor autoimune cum ar fi diabetul de tip 1 şi poliartrita reumatoidă. Beneficiile potenţiale se axează pe faptul că inflamaţia în organism este adesea implicată în dezvoltarea sau apariţia unor afecţiuni autoimune, iar DHA şi EPA au efecte antiinflamatorii în organism. Acest lucru i-a determinat pe unii specialişti să sugereze – şi chiar să încerce – să mănânce peşte regulat sau să ia suplimente de ulei de peşte pentru a calma simptomele sau a opri progresia. De fapt, Fundatia Arthritis din America recomandă consumul de peşte gras de 2 -4 ori pe săptămână. Câteva studii au sugerat recent că uleiul de peşte poate reduce riscul de apariţie a diabetului zaharat de tip 1, dar mai sunt multe de descoperit. De asemenea este important să reţinem faptul că alegerea peştilor cu nivel scăzut de mercur este chiar mai importantă, deoarece consumul ridicat de mercur poate juca un rol şi în dezvoltarea autoimună.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”