Ce greutate să ai ca să eviți boala Alzheimer. Diferența neașteptată dintre sexe

  • Publicat:
Ce greutate să ai ca să eviți boala Alzheimer. Diferența neașteptată dintre sexe
Foto: Shutterstock

Demența este una dintre cele mai temute boli, ne ia ce avem mai de preț: personalitatea și conștiința. Boala Alzheimer este cea mai comună afecțiune neurodegenerativă și reprezintă obiectul multor studii, astfel că oamenii de știință descoperă tot mai multe despre cum ar putea fi tratată și prevenită.

Unul dintre modurile în care demența ar putea fi prevenită este prin ținerea indicelui de masă corporală (IMC) sub control. IMC este un indicator oficial care ne spune dacă avem o greutate corporală normală, pentru înălțimea noastră. Calculează aici ce IMC ai.

Femeile supraponderale au risc scăzut de Alzheimer

Noua cercetare, publicată în Journal of Azheimer s Disease, a dezvăluit ce impact are greutatea din a doua jumătate a vieții cu riscul apariției demenței. Studiul a arătat că femeile cu un IMC mare au risc mai mic de a dezvolta demență, în timp ce bărbații care erau subponderali aveau un risc redus de boală neurodegenerativă.

Concluziile au venit după ce cercetătorii au analizele datele a 296.767 de persoane din Germania, în perioada 2006 -2019.

Rezultatele au arătat astfel că femeile supraponderale aveau un risc redus de demență, iar bărbații supraponderali aveau un risc crescut. Ce i-a surprins cel mai mult pe experți este că bărbații supraponderali aveau un risc mai mare de a dezvolt demență.

Boala Alzheimer duce la moartea celulelor cerebrale

Maladia Alzheimer este cea mai frecventă formă de demenţă la nivel mondial, care cauzează moartea celulelor cerebrale, cu consecinţe severe asupra memoriei şi comportamentului persoanei afectate. Potrivit Centrelor pentru Control, Diagnostic şi Prevenţie din Statele Unite, boala Alzheimer este a cincea cauză de deces în rândul americanilor cu vârsta peste 65 de ani.

Principala cauză cunoscută a bolii Alzheimer este acumularea de beta-amiloid pe ţesuturile cerebrale. De asemenea, se consideră că riscul de Alzheimer este mai crescut în rândul persoanelor care au un istoric familial în acest sens.

Demența nu este o etapă firească a îmbătrânirii

Simptomele bolii Alzheimer se înrăutăţesc treptat, persoanelor afectate fiindu-le din ce în ce mai dificil să îşi amintească evenimente recente, să gândească raţional sau să recunoască membri ai familiei sau prieteni apropiaţi.

Contrar opiniei generale, maladia Alzheimer nu este o etapă firească în procesul de îmbătrânire. Acest lucru este adesea perceput astfel deoarece boala este diagnosticată în majoritatea cazurilor după vârsta de 65 de ani. Există însă şi situaţii când persoane tinere, sub 40 de ani, se pot confrunta cu simptome ale bolii Alzheimer.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân