Cât timp supraviețuiește coronavirusul pe bancnote și pe ecranul telefonului

  • Publicat:
  • Actualizat:
Cât timp supraviețuiește coronavirusul pe bancnote și pe ecranul telefonului
Noul coronavirus ar putea rămâne timp de săptămâni pe bancnote, sticlă și alte suprafețe comune. Foto: Shutterstock

Noul coronavirus ar putea rămâne timp de săptămâni pe bancnote, sticlă și alte suprafețe comune, potrivit unui studiu australian.

Oamenii de știință de la Centrul australian pentru pregătirea bolilor au arătat că SARS-CoV-2 este „extrem de robust”, ajungând să supraviețuiască timp de 28 de zile pe suprafețe netede, cum ar fi sticla de pe ecranele telefoanelor mobile și bancnotelor din plastic, la temperatura camerei sau 20 de grade Celsius. În comparație cu acesta, virusul gripal rezistă 17 zile pe suprafețe asemănătoare.

Coronavirusul rezistă mai mult la temperaturi mai scăzute

Virusul responsabil de COVID-19 a supraviețuit cu o zi mai puțin la o temperatură de 40 de grade Celsius, potrivit studiului. Această descoperire susține teoria că noul coronavirus rezistă mai mult timp în zonele cu vreme mai rece, făcându-l mai greu de controlat iarna decât vara, potrivit Virology Journal.

„Rezultatele noastre arată că SARS-CoV-2 poate rămâne infecțios pe suprafețe pentru perioade lungi de timp, încurajând nevoia de bune practici, cum ar fi spălarea regulată a mâinilor și curățarea suprafețelor”, a spus co-autorul Debbie Eagles, directorul adjunct al centrului.

Coronavirusul este cel mai des transmis prin contact direct cu o persoană infectată, mai ales dacă cel infectat transmite particule în aer, prin tuse, strănut, vorbit, cântat sau doar respirat.

SARS-CoV-2 ar putea de asemenea să ajungă pe diverse suprafețe, atunci când aceste particule mici se depun în locul respectiv.

Cele mai periculoase suprafețe pentru transmiterea SARS-CoV-2

Cercetătorii australieni au arătat că noul coronavirus rezistă mai bine pe suprafețe lucioase și mai puțin pe cele poroase.

Ecranele telefoanelor, automatele băncilor, aparatele de self-pay din supermarketuri sunt câteva dintre suprafețele care pot prezenta un risc crescut de transmitere a virusului, întrucât acestea nu sunt dezinfectate în mod constant.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian