Care este obiceiul care împiedică slăbirea, pe care îl ai atunci când dormi (studiu)

Un studiu realizat de specialiștii de la Institutul Național de Științe ale Sănătății Mediului din SUA sugerează legătura dintre un obicei comun pe timp de noapte și creșterea în greutate.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Care este obiceiul care împiedică slăbirea, pe care îl ai atunci când dormi (studiu)
Care este obiceiul ce împiedică slăbirea si îl faci atunci când dormi? sursa foto: Shutterstock

Cu siguranță există printre noi un număr mare de oameni care prezintă în rutina lor un obicei de noapte care împiedică slăbirea. O bună parte dintre oameni obișnuiesc să adoarmă noaptea cu televizorul aprins. Poate fi greu să credem că acest obicei ne poate afecta în vreun fel sau altul. Însă cele mai recente cercetări susțin că nu este un obicei atât de inofensiv precum ne-am imagina și că poate împiedica slăbirea.

Legăturile puternice dintre somnul în lumină artificială și creșterea în greutate au fost descoperite de către specialiștii de la Institutul Național de Științe ale Sănătății Mediului din SUA. Mai mult de atât, cercetătorii sugerează ca luminile şi ecranele pornite ale televizoarelor ar trebui evitate în dormitor. Aceasta pentru a favoriza procesul de combatere a kilogramelor în plus și mai ales, îmbunătățirea calității somnului.

Epidemiologul Dale Sandler spune că “deși somnul de slabă calitate a fost asociat cu obezitatea și creșterea în greutate, nu se explică încă în mod clar asocierea dintre expunerea la lumina artificială în timpul somnului și greutatea excesivă”.

Consumul de lumină artificială și împiedicarea procesului de slăbire

Pentru a lămuri acest subiect, cercetătorii au chestionat aproape 43.000 de femei cu vârste cuprinse între 35 și 74 de ani, între 2003 și până în 2009. Ei au efectuat un sondaj  suplimentar în anul 2015. Niciuna dintre aceste femei nu prezenta antecedente de cancer sau alte boli cardiovasculare

Femeile nu lucrau în ture de noapte și nici nu dormeau în decursul zilei. Printre întrebările chestionarului existau și câteva legate de expunerea la lumină artificială în timpul somnului.

Rezultatele au variat în funcție de gradul de lumină la care persoanele chestionate au fost expuse în timpul somnului. Spre exemplu, în cazul expunerilor la o lumină slabă pe timp de noapte, nu au fost identificate cazuri de obezitate sau creșteri în greutate. În schimb, femeile care au dormit cu televizorul aprins sau expuse la o altă lumină artificială puternică au prezentat un risc cu 17% mai mare de a se îngrășa cu 5 kg sau chiar mai mult.

Cu toate acestea, cercetătorii susțin faptul că sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma rezultatele găsite. Ceea ce cercetătorii susțin și a fost dovedit de-a lungul timpului este faptul că somnul de calitate scăzută crește riscul de obezitate și de apariție a anumitor boli cronice.

Dormitul la lumina artificială nu duce la un somn profund și de calitate. Cea mai bună decizie pe care puteți să o luați în această privință este să renunțați complet la dormitul cu televizorul deschis sau măcar să setați un temporizator de oprire a dispozitivului.

Surse: Niehs.nih.gov, Jamanetwork.com, Eatingwell.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”