Cacao cu… sodă caustică – studiu despre cacao de pe piața din România

Citiți cu atenție eticheta produselor atunci când le cumpărați. Prețul este un indicator al deciziei de cumpărare și atunci când vine vorba de cacao.
  • Publicat:
Cacao cu... sodă caustică - studiu despre cacao de pe piața din România
Fotografie: Shutterstock

Asociația Pro Consumatori a efectuat un studiu privind conținutul pudrei de cacao care se vinde pe piața noastră. Iată concluziile: Una din două mărci de pudră de cacao conţine E-uri! Numai una din 10 mărci de pudră de cacao este ecologică! 8 din 10 mărci de pudră de cacao au un conţinut redus de grăsime! 2 din 10 mărci de pudră de cacao conţin sare adăugată, între 1,1 grame şi 2,5 grame sare per 100 grame produs! Conţinutul de sare prezent în mod natural în acest produs variază între 0,05 grame şi 0,08 grame!

De asemenea, specialiștii Asociației Pro Consumatori au mai remacat faptul că 2 din 10 mărci de pudră de cacao conţin zahăr adăugat, între 31,3 grame şi 36,5 grame zahăr per 100 grame produs! Conţinutul de carbohidraţi prezent în mod natural în acest produs variază între 8,7 grame şi 15,5 grame!

Câte kilocalorii are cacaoa?

Conţinutul de kcal din 100 grame produs variază între 291 kcal şi 411 kcal!

Cantitatea de proteine din 100 grame produs variază între 19 grame şi 25 grame!

Numai la 3 din 10 mărci se menţionează cantitatea de fibre din 100 grame produs, aceasta variază între 28 grame şi 40,6 grame!

La 7 din 10 mărci cantitatea ambalată variază între 50 grame şi 100 grame!

Atenție, nu toate etichetele sunt transparente cu ingredientele

La 3 din 10 mărci de pudră de cacao alcalinizată nu se menţionează aditivii folosiţi/corectorii de aciditate!

Numai la 3 din 10 mărci se menţionează ţara/regiunea de origine a boabelor de cacao (Republica Dominicană, Africa de Vest, Spania)!

În cele 22 de mărci analizate s-au identificat 3 aditivi alimentari, cunoscuţi sub denumirea de corectori de aciditate, după cum urmează: E501i – carbonaţi de potasiu, E 524 – hidroxid de sodiu şi E 525 – hidroxid de potasiu. „Hidroxidul de sodiu (NaOH) cunoscut și sub denumirea de sodă caustică este un aditiv alimentar (E524) care se folosește în industria alimentară ca regulator de aciditate și antiaglomerant, scopul folosirii acestui aditiv în pudra de cacao, în principal, fiind de prelungire a termenului de valabilitate.” e explicat, Adela Balea, inginer chimist expert APC.

Asociația Pro Consumatori (APC), organizație de utilitate publică din anul 2005 cu o activitate neîntreruptă de peste 31 de ani în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor, membră a Organizaţiei Europene a Consumatorilor (BEUC) din anul 2005, a lansat pe 24 ianuarie anul curent Campania naţională de informare şi educare a consumatorilor „Atenție la etichetă!”, cu scopul de a atrage atenţia consumatorilor cu privire la importanţa înţelegerii informaţiilor menţionate de producătorii de produse alimentare pe etichetele acestora. Aici mai multe studii: https://www.apc-romania.ro/

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”
Recomandări:
Băutura de toamnă preferată de copii și adolescenți, extrem de periculoasă
Băutura de toamnă preferată de copii și adolescenți, extrem de periculoasă
Vacanță toamnă 2024: când și cât vor sta copiii acasă
Vacanță toamnă 2024: când și cât vor sta copiii acasă