Bețișoarele parfumate, lumânările cu arome, spray-urile și aparatele electrice cu tot felul de mirosuri la care ne expunem în propria locuință ne îmbolnăvesc plămânii, avertizează medicii.
Deși avem impresia (eronată) că aceste produse împrospătează aerul din casă, ele nu sunt decât o sursă în plus de agenți poluanți. Aceștia se eliberează în timpul combustiei (de exemplu, bețișoarele parfumate și lumânările) și ne pot afecta sănătatea.
Secrețiile nazale, lăcrimarea excesivă, mâncărimile ochilor sau ale nasului sunt semne că aerul din casă este poluat, atrag atenția experții.
Compușii chimici emiși în momentul arderii sunt benzenul, formaldehida, toluenul, acetalhida, etilbenzenul și acroleina, substanțe cu potențial cancerigen.
Copiii sunt cu precădere mai sensibili la mirosuri. Folosirea aparatelor tip spray poate crește riscul de apariție a astmului sau a altor afecțiuni respiratorii.
Totodată, acestea irită ochii și căile respiratorii, cauzând migrene, greață și reacții alergice.
De menționat că aceste substanțe sunt emanate exclusiv prin ardere și nu apar în cazul folosirii lumânărilor clasice sau a altor dispozitive de parfumat aerul (electrice sau cu vapori).
Totodată, efectele nedorite apar doar în cazul unei utilizări excesive și pe termen lung în spații închise și neaerisite. În condițiile în care arderea se face la exterior, nu mai există niciun risc.
Lumânările generează mai puțini poluanți decât bețișoarele parfumate. Însă aceste particule sunt mai fine, iar cantitatea de oxid de azot emisă este mai mare.
În plus, prin arderea lumânărilor parfumate sunt eliberate în atmosferă particule de metale grele, precum zinc, staniu, plumb sau cadmiu, extrem de toxice.
Pentru a respira aer curat, nepoluat, țineți cont de aceste sfaturi: