Avertismentul medicilor: Pneumonia este prima dintre cauzele infecțioase de deces!

  • Publicat:
Avertismentul medicilor: Pneumonia este prima dintre cauzele infecțioase de deces!
Foto: Envato

De Ziua Mondială de luptă Împotriva Pneumoniei, marcată anual în data de 12 noiembrie, medicii de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara trag un semnal de alarmă: PNEUMONIA este o boală gravă, în special în rândul copiilor mici și al vârstnicilor, fiind prima dintre cauzele infecțioase de deces. 

Potrivit medicilor, peste 1.000 de pacienți cu pneumonie au fost internați în acest an în Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș.

Pneumonia, periculoasă pentru copii și bătrâni

Pneumonia este o problemă majoră de sănătate publică, afectând mii de oameni în fiecare an. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 2,8 milioane de decese ale copiilor sub 5 ani sunt cauzate anual de pneumonie, fiind a 8-a cauză de deces la nivel mondial.

Pneumonia este o formă de infecție respiratorie acută care este provocată cel mai frecvent de bacterii sau virusuri și, mai rar, de fungi, dar care poate fi prevenită.

Este o boală gravă, ce poate afecta oameni de orice vârstă. Este însă mai frecventă și mai periculoasă la copiii mici, persoanele de peste 65 ani și pacienții cu alte afecțiuni medicale, boli cardiace, diabet ori boli cronice respiratorii, putând, în formele grave, să ducă chiar la deces.

Ce simptome dă pneumonia

Specialiștii atenționează că diagnosticul rapid și precis al pneumoniei este esențial pentru a începe tratamentul la timp și pentru a preveni complicațiile.

„Imagistica (radiografia toracică) joacă un rol crucial în confirmarea diagnosticului. Cu cât este identificată și tratată mai devreme, cu atât șansele de recuperare ale pacientului sunt mai mari. Dar ignorarea sau tratarea inadecvată a pneumoniei poate duce la complicații grave. Și trebuie spus că pneumonia este prima dintre cauzele infecțioase de deces”, precizează dr. Ionela Iovan, medic primar pneumolog.

Printre simptomele pneumoniei se numără:

Care sunt complicațiile pneumoniei netratate

În absența unui tratament corespunzător pentru pneumonie, pot apărea complicații, printre care se numără:

  • pleurezia parapneumonică (apă la plămâni)
  • abcesul pulmonar
  • bacteriemia, o complicație gravă care duce la extinderea infecției prin sânge spre alte organe
  • insuficiența respiratorie acută, ce poate necesita ventilație mecanică
  • exacerbarea (agravarea unor afecțiuni cronice, BPOC sau insuficiența cardiacă cronică)
  • sindromul de detresă respiratorie acută, care necesită internarea de urgență într-o secție ATI

Nu abuzați de antibiotice!

„Din păcate, ne lovim din ce în ce mai mult de o creștere a rezistenței la antibiotice, medicație folosită de obicei în tratamentul pneumoniei. Prescrierea excesivă de antibiotice pentru infecțiile virale din ultimii ani, dar și automedicația au dus la creșterea rezistenței la aceste medicamente, ceea ce face ca uneori să nu mai avem soluții. Și atunci ne întoarcem la origini și spunem că prevenția este prima armă și trebuie să o folosim cât mai mult. Și aici vorbim despre vaccin pneumococic, vaccin antigripal, controlul afecțiunilor cronice, cum sunt astmul, insuficiența cardiacă, dar și evitarea fumatului și igiena mâinilor”, a încheiat dr. Ionela Iovan.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân