Anticorpii COVID-19 oferă protecţie pe o durată scurtă. Persoanele se pot reinfecta, mai ales cele asimptomatice

Protecţia oferită de anticorpi ar putea fi de scurtă durată în cazul COVID-19. Persoanele asimptomatice sunt mai predispuse să se reinfecteze şi să dezvolte o formă severă.
05.07.2020
Anticorpii COVID-19 oferă protecţie pe o durată scurtă. Persoanele se pot reinfecta, mai ales cele asimptomatice

Persoanele care se infectează cu noul tip de coronavirus dezvoltă anticorpi care îi protejează pe viitor de COVID-19, dar această protecţie ar fi de scurtă durată, arată un nou studiu. Potrivit oamenilor de ştiinţă, nivelul anticorpilor protectori ar scădea drastic după opt săptămâni de la infecţia cu virusul SARS-CoV-2.

Sunt vizate în special persoanele infectate asimptomatice, care nu prezintă manifestări specifice infecţiei cu noul tip de coronavirus, se arată în studiul publicat în revista Nature Medicine.

Testele de anticorpi efectuate la opt săptămâni de la diagnosticul cu COVID-19 la persoanele asimptomatice au arătat o scădere cu aproape jumătate a anticorpilor.

În cazul pacienţilor simptomatici, nivelul anticorpilor a scăzut cu doar 13% în acelaşi interval.

O scădere cu peste 70% a anticorpilor

Cercetătorii au testat două tipuri de anticorpi: imunoglobulina G (IgG) şi imunoglobulina M (IgM). Anticorpii IgG asigură protecţie pe o durată mult mai lungă, deci sunt un indicator mai fidel al imunităţii de lungă durată, susţin savanţii.

Însă nivelul acestor anticorpi a scăzut cu peste 70% în grupul persoanelor infectate, dar asimptomatice, şi cu 76% în cazul celor simptomatice, mai arată studiul.

Asta înseamnă că persoanele se pot reinfecta cu SARS-CoV-2, iar cele asimptomatice pot prezenta, la a doua infectare, manifestări pe care nu le-au experimentat la prima infecţie, cum ar fi dureri de cap, tuse seacă, dificultăţi respiratorii, febră sau alte simptome mai puţin obişnuite ale COVID-19.

Prin urmare, se recomandă în continuare menţinerea măsurilor de protecţie: spălarea mâinilor cu apă şi săpun sau cu soluţie dezinfectantă pe bază de alcool, evitarea atingerii feţei cu mâinile neigienizate, purtarea măştii şi distanţarea fizică.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și vă aduce zilnic informații despre diverse ... citește mai mult
Recomandare video
Cum ajută proteinele în slăbire: pastila de dietă