Americanii – campioni în topul şoferilor care vorbesc la telefon în timp ce conduc

Vorbitul la telefon sau mesajele scrise în timpul şofatului devin caracteristici din ce în ce mai prezente la volan.
  • Publicat:
Americanii - campioni în topul şoferilor care vorbesc la telefon în timp ce conduc

Vorbitul la telefon sau mesajele scrise în timpul şofatului devin caracteristici din ce în ce mai prezente la volan. Potrivit unor studii de mare amploare desfăşurate în State Unite şi Europa, şoferii cel mai puţin atenţi la volan sunt americanii, care admit în proporţie de 69% că au condus, măcar o dată în ultima lună, în timp ce purtau o conversaţie la telefon sau trimiteau sms-uri.


Astfel, americanii conduc detaşat în topul şoferilor neatenţi la volan, urmaţi de conducătorii auto din Marea Britanie (21%) şi Franţa (40%).

Această diferenţă majoră este cauzată de inexistenţa legilor privind vorbitul la telefon în timpul şofatului, este de părere Rebecca Naumann, de la Centrul Naţional pentru Prevenirea şi Controlul accidentelor Rutiere.

Toţi experţii sunt de acord că vorbitul la telefon sau scrierea mesajelor în timpul condusului sunt factori de risc importanţi în apariţia accidentelor rutiere, cauzate de neatenţia în trafic. Chiar şi tehnologia hands-free este considerată periculoasă şi poate distrage atenţia la volan, astfel că telefoanele mobile nu ar trebui sub nicio formă folosite în timp ce conduceţi.

Un raport îngrijorător al autorităţilor în domeniu arată că, în doar 6 ani, circa 16.000 de decese au avut loc în Marea Britanie ca urmare a utilizării telefoanelor mobile la volan.

Pentru prevenirea acestor accidente rutiere se organizează anual campanii de conştientizare a conducătorului auto, sunt lansate dispozitive care descurajează utilizarea telefonului mobil şi sunt demarate programe educaţionale în şcoli pentru a învăta viitorul adult care sunt regulile de circulaţie şi pericolele la care se expune dacă nu le respectă.

Un rol extrem de important îl are şi părintele, care poate servi drept model pentru copilul său – viitor şofer. Distragerea atenţiei prin vorbitul la volan este foarte periculoasă, în special pentru tinerii fără experienţă la volan, care sunt foarte vulnerabili şi predispuşi la accidente rutiere.

Ţine minte, deci: un apel telefonic sau un sms nu sunt mai importante decât propria viaţă.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân