Amal Alamuddin, soţia lui George Clooney, riscă să fie arestată dacă ajunge în Egipt

Avocata Amal Clooney, soţia lui George Clooney, riscă să fie arestată dacă ajunge în Egipt, după ce a criticat sistemul judiciar al acestui stat privind drepturile omului
  • Publicat:
  • Actualizat:
Amal Alamuddin, soţia lui George Clooney, riscă să fie arestată dacă ajunge în Egipt

Avocata Amal Alamuddin devenită Amal Clooney, în urma căsătoriei cu actorul George Clooney, riscă să fie arestată dacă ajunge în Egipt, după ce a criticat sistemul judiciar al acestui stat într-un raport privind drepturile omului, ea fiind apărătoarea unuia dintre cei trei jurnalişti ai Al-Jazeera judecaţi la Cairo, conform theguardian.com, informeaza Mediafax.

Amal Clooney, specializată în drepturile omului, a fost avocatul apărării pentru unul dintre cei trei jurnalişti ai televiziunii al-Jazeera care au fost condamnaţi în luna iunie, la Cairo, pentru terorism. Sentinţa a fost însă anulată, procesul urmând să fie reluat.

Amal Clooney a dorit să prezinte, în februarie 2014, la Cairo, un raport referitor la problemele sistemului judiciar egiptean, care, printre altele, permite politicienilor sa aleagă judecătorii care să se ocupe de anumite cazuri, prevedere ce a dus în iunie la condamnarea celor trei jurnalişti la închisoarea, cu pedepse între şapte şi zece ani, sub acuzaţia de terorism.

Amal a fost însă avertizată ca dacă raportul critică statul egiptean, ea şi echipa sa riscă să fie arestaţi. Raportul fusese realizat înainte ca Amal Clooney să fie implicată în apărarea jurnaliştilor al-Jazeera.

Amal Clooney îl reprezintă pe Mohamed Fahmy, unul dintre cei jurnalişti judecaţi în Egipt sub acuzaţii de terorism, care are şi cetăţenie canadiană, iar avocata face demersuri la nivel internaţional pentru a obţine deportarea lui Fahmy din Egipt în Canada. Amal urmează să aibă o întâlnire în acest sens cu premierul canadian.

Amal Alamuddin a devenit soţia actorului american George Clooney în septembrie, după o ceremonie fastuoasă, organizată la Veneţia, în Italia, la care au participat mai multe celebrităţi din industria de divertisment, precum actorul Matt Damon şi rockerul Bono.

Avocata Amal Alamuddin, specializată în drepturile omului, i-a avut printre clienţi pe fondatorul Wikileaks, Julian Assange, şi pe fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko.

Egiptul a negat că i-ar fi interzis intrarea pe teritoriul său avocatei Amal Clooney, care a declarat pentru cotidianul britanic The Guardian că a fost ameninţată cu arestarea în februarie 2014, când se pregătea să publice un raport critic la adresa sistemului judiciar egiptean, conform agentiei AFP.

„Autorutăţile egiptene nu au împiedicat-o pe doamna Clooney să vină în Egipt, nu există nicio măsură care să se opună vizitei sale, nimic nu împiedică accesul său în niciun moment”, a anunţat ministerul de Interne într-un comunicat transmis, duminică, de agenţia de presă oficială Mena.

Amal Clooney susţinea în raportul din 2014, dat publicităţii sub egida Asociaţiei internaţionale a barourilor, că justiţia egipteană trebuie să devină independentă.

Când am vrut să publicăm raportul, ne-au interzis să o facem la Cairo. Am fost întrebaţi: «Acest raport critică armata, justiţia sau guvernul?», iar noi am răspuns: «Da». «În acest caz, riscaţi să fiţi arestaţi», ne-au răspuns”, a declarat avocata britanică Amal Clooney într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul britanic The Guardian.

„(Amal Clooney, n.r.) trebuia să spună exact cine i-a spus lucrurile acelea, de ce nu a spus de la început cine a ameninţat-o?”, a declarat, pentru AFP, purtătorul de cuvînd al ministerului de Interne egiptean Hani Abdel Latif. „Nu avem nimic împotriva sa”, a mai spus Latif.

Interviul dat de Amal Clooney pentru The Guardian a apărut după ce justiţia egipteană a decis, joi, reluarea procesului celor trei jurnalişti ai Al Jazeera, arestaţi şi încarceraţi în Egipt de un an.Condamnaţi la pedepse cu închisoarea între şapte şi zece ani, egipteano-canadianul Mohamed Fadel Fahmy, care este apărat de Amal Clooney, australianul Peter Greste şi egipteanul Baher Mohamed sunt acuzaţi de susţinerea organizaţiei islamice Frăţia musulmană şi rămân în detenţie pentru moment.

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”