Alimentul de bază de pe mesele românilor care te stoarce de energie. Prof. dr. Vlad Ciurea: „Îmi pare rău!”

  • Publicat:
Alimentul de bază de pe mesele românilor care te stoarce de energie. Prof. dr. Vlad Ciurea:
Sursa foto: iThink Antena 3 CNN

Știați că există un aliment, pe care românii îl consumă zilnic, și care are efectul opus al cafelei? Mai exact, moleșește activitatea creierului și ne seacă de energie?

Prof. Dr. Vlad Ciurea a vorbit în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN despre importanța evitării pe cât posibil a consumului de PÂINE.

”Pâinea, în cantități mici, este bună. Dar pâinea pentru creier, moleșește activitatea cerebrală. Tot carbohidrat este la bază. Iar amidonul stă la baza carbohidraților. Îmi pare rău, dar acesta este adevărul!”, a explicat renumitul neurochirurg.

Prof. Dr. Vlad Ciurea: Pâinea se umflă în burtă și nu mai poți să gândești

„În limbajul nostru se spune big belly no brain, pâinea se umflă în burtă și nu mai poți să gândești. Populațiile sudice din Europa au siestă, nu poți să îi condamni pentru că trăiesc foarte bine.

Trebuie să avem o alimentație bună, corectă și cât mai multă apă. Pledez pentru multă apă și mai ales pentru apa alcalină, contează foarte mult pentru că schimbă PH-ul. Contează aerul curat, rază de lumină, rugăciunea, alimentația ușoară, contează gândirea optimistă”, a mai adăugat medicul.

La ce aliment a renunțat prof. dr. Vlad Ciurea

Tot acesta a dezvăluit și care este alimentul la care a renunțat de foarte mulți ani. Este vorba despre cartofi prăjiți.  

”Cred că de 10 ani nu am mai mâncat. Gust, dar nu mănânc cartofi prăjiți. Cartoful, în general îl îndepărtez. Știu că acest carbohidrat nu favorizează activitatea cerebrală”, a mai spus medicul.

Referitor la cea mai bună carne pentru creier, prof. dr. Vlad Ciurea a subliniat că cea provenită din pește este cea mai adecvată.

„În creier, sursă principală de proteine provine din pește. Peștii marini oferă o proteină care se potrivește organismului, împreună cu omega, care include două tipuri de colesterol. Unul dintre aceste tipuri este benefic, iar celălalt este mai puțin benefic. Acestea se potrivesc cu structura cerebrală și funcția sinaptică. Recomand somonul, peștii marini și cei sălbatici”, a explicat medicul.

Totodată, potrivit acestuia, carnea de curcan este o alternativă excelentă și sănătoasă pentru creier, fiind considerată una dintre cele mai reduse în calorii.

„Iar din carne, pentru că există și carne foarte bună pentru creier, se consideră că cea mai low calories, cea mai cu puține calorii, este carnea de curcan. Și este foarte bună! Toate aceste elemente sunt majore pentru funcționarea creierului”, a mai spus medicul.

Legumele cu frunze verzi. Spanacul, broccoli sau varza kale conțin nutrienți esențiali are susțin sănătatea creierului.

Ouăle. Ouăle sunt o sursă excelentă de colină, compus și nutrient esențial pentru dezvoltarea creierului.

Nucile. Nucile sunt surse extraordinare de grăsimi sănătoase, de vitamine și minerale care contribuie activ la protejarea și îmbunătățirea funcțiilor cognitive.

Semințele de chia. Semințele de chia sunt bogate în acizi de tip Omega3, de fibre și antioxidanți, contribuind la sănătatea cerebrală.

Fructele de pădure. Afinele, zmeura sau căpșunile sunt bogate în antioxidanți care protejează creierul de stresul oxidativ.

Avocado. Avocado conține acizi monosaturați și pot îmbunătăți circulația sanguină și oxigenarea creierului.

Ovăzul. Ovăzul conține carbohidrați complecși care mențin energia creierului întreaga zi.

Fructele cu coajă lemnoasă. Migdalele, fisticul sau caju sunt antioxidanți benefici pentru creier.

Ciocolata neagră. Consumată cu moderație (desigur!), ciocolata neagră conține flavonoizi, compuși ce îmbunătățesc funcțiile cognitive și sprijină memoria.

Citește și: Profesorul Vlad Ciurea dezvăluie care sunt cei 5 dușmani ai creierului

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân