Alimentul care te scapă de boli cardiovasculare. Costă 40 de lei kilogramul

Probabil atunci când vorbești de consumul de acizi grași omega-3 te gândești instant la somon. Află cu ce să-l înlocuiești.
  • Publicat:
Alimentul care te scapă de boli cardiovasculare. Costă 40 de lei kilogramul
Foto: shutterstock

Probabil atunci când vorbești de consumul de acizi grași omega-3 te gândești instant la somon. Dar ce faci dacă nu ești iubitor al fructelor de mare? Află că o nouă cercetare arată că nutrienții proveniți din vegetale, precum acidul alfa-linolenic (ALA), poate îmbunătăți sănătatea inimii și reduce riscul bolilor cardiovasculare.

Omega-3 nu se găsește doar în pește și fructe de mare

Într-un review publicat în Advences in Nutrition, cercetătorii au descoperit că în urma consumului de alimente vegetale (nuci și semințe de in) riscul de boli cardiovasculare scade cu 10%, iar riscul de boli fatale coronariene este redus cu 20%.

Pentru acest review, cercetătorii au analizat date obținute din studiile anterioare pentru a observa efectele acizilor alfa-linolenici asupra bolilor de inimă și factorilor de risc precum tensiune arterială și inflamații. Cercetări anterioare au asociat omega-3 cu riscul scăzut de boli cardiovasculare, dar concluzia a avut la bază omega-3 derivat din alimente marine.

Cercetătorii au descoperit că ALA are efecte benefice asupra reducerii colesterolului total și tensiunii arteriale, dar și a inflamațiilor.

Penny Kris-Etherton, profesor al universității Evan Pugh de Științe Nutriționale, a declarat pentru Eat This că sugestiile review-ului sugerează că există multiple modalități prin care se pot consuma acizii grași omega-3.

Poate că lumea nu vrea să consume fructe de mare din varii motive, dar în continuare este important să consume omega-3 pentru a reduce riscul bolilor cardiovasculare și pentru a sprijini sănătatea generală a organismului. ALA provenită din nuci sau semințe de in oferă toate aceste beneficii, în special când sunt introduși într-o dietă bogată în fructe, legume și cereale integrale.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”