Alimentul care ajută la combaterea asteniei de toamnă. Mihaela Bilic: „Cu asta sigur vă revine buna dispoziție!”

Un aliment care nu lipsește de pe masa românilor poate ajuta la combaterea asteniei de toamnă. Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat, într-o postare, cum poate fi gătit și consumat alimentul.
  • Publicat:
Alimentul care ajută la combaterea asteniei de toamnă. Mihaela Bilic:

Cunoscutul nutriționist Mihaela Bilic recomandă un aliment care ajută la combaterea asteniei de toamnă. „Dacă n-ați mâncat niciodată, trebuie să încercați, e unică!”, susține dr. Bilic.

Astenia de toamnă în explicația specialiștilor

Astenia de toamna reprezintă un grup de manifestări ce apare atunci când are loc schimbarea anotimpului (trecerea de la sezonul de vara la cel de toamna). Astenia apare că un răspuns de adaptare al organismului la schimbările de mediu.

“Un studiu recent, realizat pe populația care locuiește în nordul Europei, unde climă este temperată, cu multe zile întunecate, unde soarele nu se arată pe cer, a scos în evidență faptul că această caracteristică a vremii are un impact asupra stării de spirit. Cei care locuiesc într-o astfel de climă au o predispoziție mai mare spre dezvoltarea unor stări de tristețe, depresie sau anxietate”, spune Cătălina Hogea, medic specialist psihiatrie în cadrul clinicii Neuroaxis.

Astenia de toamna nu este periculoasă și nu reprezintă un risc în sine. Poate fi un semnal de alarmă pentru o serie de afecțiuni afective care se manifestă mult mai puternic sau sunt provocate în acest cadru. Pentru o persoană care are predispoziție pentru tulburări afective, de la astenie la depresie este un singur pas.

Dacă simptomele asteniei creează un disconfort prea mare, este indicată consultatrea unui medic psihiatru sau a unui psiholog.

“Persoanele care sunt deja într-un proces terapeutic, dar care resimt astenia foarte puternic, ar putea avea nevoie și de un consult psihiatric”, spune Dr. Cătălina Hogea.

Brânza, alimentul care ajută la combaterea asteniei de toamnă

Astenia de toamnă se combate cu brânză…topită sau prăjită. Ploaia și întunericul pot fi neutralizate cu ceva bun de mâncare. Iar brânza este ingredientul campion ca efect antidepresiv. Și nu brânza oricum, ci încălzită! Vă fac cunoștință astăzi cu două tipuri de brânză… altfel. Un sortiment de brânză neatrăgătoare ca aspect, însă surprinzătoare ca gust și consistență este halloumi sau brânza cipriotă. Uscată și sărată, imposibil de consumat ca atare, halloumi se transformă spectaculos atunci când este pusă pe grătar sau în cratiță la prăjit: se rumenește frumos, se înmoaie și devine catifelată, fină, un pic elastică și savuroasă la gust. Dacă n-ați mâncat niciodată halloumi, trebuie să încercați, e unică!”, a scris nutriționistul Mihaela Bilic, pe Facebook.

„În varianta originală e făcută dintr-un amestec de lapte de capră și oaie, are un punct de topire foarte înalt, motiv pentru care se pretează perfect la încălzire și gătire. De consumat cat e caldă, odată ce s-a răcit se transformă într-un cauciuc!”, explică Mihaela Bilic.

De asemenea, la mare căutare în Franța și Elveția este un fel de mâncare numită ‘fondue’.

„Toate tipurile și resturile de brânză pe care le aveți prin frigider se pun la topit cu un pic de vin alb. Amestecul se face într-o cratiță groasă de fontă pe care o așezăm apoi în mijlocul mesei cu o sursă de căldură sub ea, cât să o țină caldă. Există vase speciale de fondue în magazinele de electrocasnice, așa cum există amestecuri de brânza pentru fondue în toate supermarketurile”, spune nutriționistul.

Dar mai important decât aparatul este conceptul, ideea în sine: faptul că stai în jurul mesei cu prietenii este amuzant si relaxant, mai spune medicul nutriționist.

„În amestecul de brânză topită fiecare își înmoaie crutoane de pâine, bucățele de legume sau cartofi fierți. Adio risipa alimentară, adio gătit, adio lăcomie- nu poți mânca prea repede și prea mult, brânza este fierbinte și pentru fiecare îmbucătură trebuie așteptat. Iar dacă moralul nu s-a ridicat, merită știut că există fondue cu ciocolată, în care se înmoaie bucățele de fructe proaspete. De la căpșuni la banane și ananas, orice fruct merge cu ciocolată topită. Cu asta sigur vă revine buna dispoziție!”, încheie Mihaela Bilic.

Sursă foto: Hepta / Facebook Mihaela Bilic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”
Recomandări: